Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Όταν η μικρή Μαρία συνάντησε τον Τσόμσκι



Μετά την κατάρρευση της φούσκας της Μικρής Μαρίας, του ξανθού αγγέλου, που τελικά δεν ήταν θύμα αρπαγής, αλλά την ξεφορτώθηκαν –πούλησαν οι φυσικοί του γονείς στους τσιγγάνους, έχω να κάνω μια πρόταση: Αφού κανένας πονεμένος γονιός δεν το αναζητά και άρα αυτό το παιδί θα καταλήξει στα αζήτητα, ας κάνουμε ως χώρα κάτι χρήσιμο: Ας δωρίσουμε τη μικρή Μαρία στην Επιστήμη.

Δεν ξέρω αν στον καταιγισμό των πληροφοριών που αφορούν το συγκεκριμένο παιδί, έπεσε στην αντίληψή σας ένα χαρακτηριστικό του: το γεγονός δηλαδή πως η Μαρία δε μιλάει ή μιλάει ελάχιστα. Αυτό για τους μυημένους είναι άκρως ενδιαφέρον σημάδι. Αυτό για τους μυημένους, δε θα έπρεπε να συμβαίνει. Τουλάχιστον σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές θεωρίες που αφορούν την κατάκτηση της γλώσσας. Δεδομένου ότι το παιδί βρέθηκε σε ένα κανονικό γλωσσικό περιβάλλον με γλωσσικά ερεθίσματα (και η γλώσσα που μιλούν η τσιγγάνοι είναι κανονική γλώσσα, άσχετα που δεν αποτυπώνεται γραπτά).

Για ένα παιδί που ηλικιακά προσδιορίζεται στα 5 με 6 χρόνια, αυτό δε θα έπρεπε να συμβαίνει σύμφωνα με τη θεωρία του Τσόμσκι, της Καθολικής Γραμματικής και της κρίσιμης περιόδου (critical period), όπως την προσδιορίζει ο ίδιος. (μέχρι τα 5 έτη).
Αλλά υπάρχει και ο Lenneberg που ανεβάζει το όριο στα 12 χρόνια, δηλαδή στην εφηβεία.

Ούτως ή άλλως σύμφωνα με τις θεωρίες 10ετιών, το παιδί ήταν βιολογικά «προγραμματισμένο», δηλαδή διέθετε μια έμφυτη ικανότητα (Language Acquisition Device)  κι αφού είχε βρεθεί σε ένα κανονικό γλωσσικό περιβάλλον, να αναπτύξει-κατακτήσει τη γλώσσα μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο (μέχρι τη σημερινή του ηλικία). Γιατί αυτό δε συνέβηκε κύριε Chomsky;

Αγαπητοί επιστήμονες του κόσμου, ανθρωπολόγοι, γλωσσολόγοι και αναπτυξιακοί ψυχολόγοι:
Άλλη μία Τζένη βρέθηκε μπροστά σας και μάλιστα τζάμπα. Ο Θεός σας την έστειλε.
Ορμάτε πάνω στο παιδί και αλλάξτε του τα φώτα.
Κάντε το πειραματόζωο. Η χρεοκοπημένη Ελλάς σας το προσφέρει όπως τις παραλίες και τα δάση της.
Προσπαθήστε να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύστε τις θεωρίες 10ετιών.
Κάντε τη Μαρία να μιλήσει. Κάντε ό, τι και στη Τζένη.
(Που μεταξύ μας, το πείραμά σας ήταν της πλάκας διότι η Τζένη ήταν ψιλοκαθυστερημένη).
Αν η Μαρία μιλήσει οι θεωρίες περί κρίσιμης περιόδου του Τσόμσκι (μέχρι τα 5 έτη), πάνε περίπατο και δικαιώνεται ο Lenneberg. Αν δε μιλήσει, δικαιώνεται ο Τσόμσκι αρκεί να μας εξηγήσει γιατί μέχρι τώρα η Μαρία δεν παράγει λόγο. Τι στην ευχή συμβαίνει και έχει μουγκαθεί. Ας εξετάσει και τον εγκέφαλό της να μας πει σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Αγαπητοί επιστήμονες, μην έχετε κανένα ηθικό ενδοιασμό, όπως και στην περίπτωση της Τζένης. Κάντε το παιδί πειραματόζωο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια.
Άλλωστε ένα παιδί από τα αζήτητα είναι, σε μια χρεοκοπημένη και διαλυμένη χώρα.

1 σχόλιο:

  1. Συμπληρωματικά προτείνω και η επίσης φτωχή Βουλγαρία να προσφέρει το ξανθό τρίχρονο αγόρι, το βιολογικό αδερφάκι της Μαρίας, για πειραματική παρατήρηση στην πάνσοφη επιστήμη: Γιατί το σκασμένο γελούσε μέσα στον τσιγγάνικο άθλιο καταυλισμό και έκλαιγε μέσα στον πεπολιτισμένο χώρο του CNN;;; Εεε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή