Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Εκκλησιαστικός δωσιλογισμός

O αρχηγός της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμος από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ΄Ελληνες πολίτες. Για τα αίτια της οικονομικής καταστροφής που βιώνει η χώρα και την κακομοιριά που περνά ο λαός στην καθημερινότητα του.
 
«Ο εγωισμός είναι η μεγαλύτερη αμαρτία. Αυτός που είναι εγωιστής δεν βλάπτει μόνο τον εαυτό του, βλάπτει και τον συνάνθρωπο του. Όσο περισσότεροι είναι οι εγωιστές, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κακό. Επομένως, άμα θέλουμε να ψάξουμε τα αίτια της σημερινής κρίσης, ρίζα είναι ο εγωισμός και η απιστία του καθενός από εμάς. Αν είμαστε ειλικρινείς και ψάξουμε σε βάθος νομίζω θα βρούμε και την αιτία της κρίσης».

Ο Μακαριότατος μετά το πέρας της λειτουργίας στην Ιερά Μονή του Υψηλού Παντοκράτορος, στο όρος Παντοκράτωρ, όπου χοροστάτησε, έκανε κήρυγμα προς το ζαβλακωμένο από το λιβάνι  εκκλησίασμα, όπου επεσήμανε ότι
«Η εποχή μας είναι δύσκολη. Καταβάλλονται πολλές προσπάθειες από αρχές, εξουσίες, κυβερνήσεις , γίνονται πολλές συζητήσεις. Όλα αυτά είναι χρήσιμα, ωφέλιμα και μας χρειάζονται και πρέπει. Καλός είναι ο συνεχής αγώνας και η προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε κάθε προσωπική η άλλη δυσκολία. Όμως την δύναμη και την γαλήνη την βρίσκουμε μέσα από την πίστη, τον Λόγο του Κυρίου και την Εκκλησία».

Ο λόγος του κ. Ιερώνυμου λοιπόν κινείται επιγραμματικά στο παλιό γνωστό παραμύθι: Η φτώχεια, η ανεργία, οι δυσκολίες της επιβίωσης είναι αποτέλεσμα ατομικής ευθύνης. Και η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης είναι η  αυτοενοχοποίηση κι όχι τίποτε μολότοφ σε εφορίες και υπουργεία. 
Η έλλειψη πίστης στο Θεό, ο αμαρτωλός βίος, η μη τήρηση των θεϊκών εντολών, επιφέρουν όπως γνωρίζουμε από αρχαιοτάτων χρόνων, τη θεϊκή τιμωρία. Μέχρι να συμμορφωθούν οι άπιστοι. Τα δεινά λοιπόν που βιώνουμε επί της γης (και συγκεκριμένα επί της ελληνικής γης), είναι η δίκαιη τιμωρία του Θεού για την παραβίαση των θείων Νόμων και για τον κακό χαρακτήρα μας.
Κάτι ανάλογο είχα ακούσει και σε ένα σεισμό πριν από λίγα χρόνια στην Τουρκία που άφησε πίσω του συντρίμμια και χιλιάδες νεκρούς. Ο ανώτατος άρχοντας του Ισλάμ στη χώρα δήλωνε ότι η καταστροφή ήταν η απάντηση του Θεού στις αμαρτίες στις οποίες είχαν περιπέσει οι Τούρκοι τα τελευταία χρόνια.

(Η αυτοενοχοποίηση και αναζήτηση εσωτερικών -ατομικών αιτίων μου ακούγεται ως εξώθηση σε αυτοχειρία. Σα να δικαιώνει την αυτοκτονία ως προσωπική επιλογή!!!)

Επίσης τη δύσκολη αυτή κατάσταση κάνουν ό,τι μπορούν να την απαλύνουν οι καλοί επίγειοι κυβερνήτες και αρχηγοί μας.
Όμως η καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης δεν είναι ούτε οι αγαθοί και δίκαιοι νόμοι των κυβερνώντων μας, αλλά είναι η επιστροφή στην αγκαλιά της Εκκλησίας και στο Λόγο του Θεού. Με μετάνοιες, προσευχή και εξομολόγηση και το τζάμπα φαΐ από τα συσσίτια της Χριστός Κέτερινγκ Α.Ε.  (αυτό δεν το είπε, αλλά το εννοούσε).
Επίσης πετυχαίνοντας τη γαλήνη της ψυχής δε νιώθεις και τόσο την πείνα και είσαι πιο κουλ παραλαμβάνοντας το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Σεβασμιώτατε, έχουμε ακούσει και χειρότερα: Για τους ανθενωτικούς "Άγιους" συναδέλφους σου, για τους χιλιάδες άντρες που 'ταν κρυμμένοι στα μοναστήρια ντυμένοι το μοναχικό ράσο κι όχι στις πολεμίστρες της Βασιλεύουσας, για τον Γεννάδιο που τρεξε να φιλήσει τα πόδια του Μωάμεθ την επόμενη της Άλωσης και να του δηλώσει την υποταγή του. Για το ρητό που αναμασούσανε επί 350 χρόνια οι πιστοί υπηρέτες του Θεού προς το εκκλησίασμα: "Ήτανε θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει..."
Για κάτι αφορισμούς στους φιλικούς και στα παλικάρια του αγώνα της Ανεξαρτησίας...

Όμως μη σε στεναχωρήσω. Σε κατανοώ απολύτως, Άγιε Πατέρα. Οι μέρες είναι δύσκολες.
Κι εσύ κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να σώσεις (προς το παρόν), το μισθό του προσωπικού σου, (δηλ. των Ελλήνων ιερέων), από τα νύχια της Τρόικας, δηλ. την κατάργηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου