Καλώς σας βρήκα! Το μπλογκ απουσίαζε για ολιγοήμερες διακοπές. Με την επιστροφή στα πάτρια εδάφη, λέω να σας πάω χαλαρά, με τραγουδάκια αγαπημένα.
Αφιερωμένο στο Σταύρο, ένα φιλαράκι που υπηρετεί την πατρίδα.
(Σταύρο, μου λείπεις!!! Το μπαλκόνι δίπλα, είναι άδειο. Αλλά όπως βλέπεις έγινα εξπέρ στο κομπιούτερ. Το περίμενες;)
Το τραγούδι επειδή είναι παλιό και ίσως να μην το γνωρίζεις, να το στείλεις στην καλή σου.
(Ελπίζω να παραμένει η ίδια!!!!).
Νύχτα μαγική κι' εγώ στο θάλαμο μπροστά μετράω τ' άστρα
γύρω μου σιωπή κι εσύ πατρίδα μοναξιά ντυμένη στ' άσπρα
Θάλασσες φιλιά απ' τη ραγισματιά κυλάνε
κι εκεί στου τοίχου το καρφί κρεμάω όσα με κρατάνε
Κι αν σου γράφω απόψε
είναι που θέλω ξαφνικά να τρέξω
Τι όμορφα εκεί έξω!
Τι όμορφα εκεί έξω!
Να μου γράφεις όσο πιο συχνά μπορείς
Να μου γράφεις όσο πιο συχνά μπορείς
Να μου γράφεις όσο πιο συχνά μπορείς
Να μου γράφεις όσο πιο συχνά μπορείς
Γέρνει η βραδιά ουρλιάζουνε τα φορτηγά κρύο και μπάζει
πέρασα τη νύχτα αυτή την πιο σκληρή σκοπιά μέσα στ' αγιάζι
μου παίρνουνε τα αυτιά φωνές παιδιών που τραγουδάνε
όμως πιο πέρα στα φριχτά τα μπαρ για πιο Χριστό μιλάνε
Κι αν σου γράφω απόψε
είναι που θέλω ξαφνικά να τρέξω
Τι όμορφα εκεί έξω!
Τι όμορφα εκεί έξω!
Σημ. Ανατολής: Ψιτ, αγοράκι, εσύ με το καουμπόικο καπελάκι, πήγαινε στην Κρήτη να το προτείνεις. Αλλά κατά Μυλοπόταμο μεριά: Ζωνιανά Λιβάδεια, Πέραμα.Αλλά who knows! ίσως και να σου αρέσει να δεις τον ποπώ σου, σουρωτήρι.
«Κείνο το καταραμένο καλοκαίρι μέναμε στην Πάφο. Εγώ είμαι απ’ την Πάφο όπως ξέρεις. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος είμαστε παιδιά. Τρομάξαμε με όλα αυτά που γινόταν γύρω μας, μ’ όλα αυτά που ακούγαμε.
Κρυφακούγαμε τις κουβέντες των μεγάλων και τα βράδια ψιθυρίζαμε στα κρεβάτια μας μέχρι αργά, μέχρι να μας πάρει ο ύπνος. Συνήθως βλέπαμε εφιάλτες. Άρχισαν να καταφτάνουν οι πρόσφυγες. όμως είμαστε παιδιά και θέλαμε να παίξουμε, να ξορκίσουμε το κακό. Η αδερφή μου, πιο μεγάλη από μένα, παίζοντας με το ποδήλατο, έπεσε και έσπασε το χέρι της. Την πήγαν στο Νοσοκομείο της Πάφου να της το φτιάξουν. Πήγα κι εγώ μαζί της για συμπαράσταση, η μητέρα μας δούλευε. Κάτσαμε δυο- τρεις μέρες εκεί.
Οι γιατροί και οι νοσοκόμες μας απαγόρευσαν να ανεβούμε στον πρώτο όροφο. «Εκεί απαγορεύεται να πάτε εσείς τα παιδιά». Ποιος μπορεί να νικήσει την παιδική περιέργεια; ποιο παιδί αποδέχεται την απαγόρευση; Στήσαμε αυτί και κρυφακούσαμε τους μεγάλους να λένε πως «εκεί» είχαν τις γυναίκες τις βιασμένες από τους Τούρκους, τις νοσήλευαν για να κάνουν έκτρωση και άλλες που δεν πρόλαβαν να βγάλουν τον κακό σπόρο από μέσα τους, έμειναν εκεί μέχρι να γεννήσουν τα τουρκάκια που κουβαλούσαν στην κοιλιά τους. Έλεγαν ακόμα πως είχαν και θύματα, τραυματίες του πολέμου που ένα παιδί δεν έπρεπε να δει.
Ένα μεσημέρι, ανέβηκα τη σκάλα. Η περιέργεια μου τρυπούσε τα σωθικά. Από την άλλη άκρη του διαδρόμου με πλησιάζει μια γυναίκα. Είχε ένα απόκοσμο, τρομαχτικό βλέμμα. Με πλησιάζει. Μουρμουρίζει ακατάληπτα. Μου τείνει το χέρι της. Ήταν κομμένο απ’ τον καρπό, όπως φαινόταν κάτω απ’ τους επιδέσμους. «Φορούσα ένα χρυσό βραχιόλι, εδώ φορούσα ένα χρυσό βραχιόλι. Δεν έβγαινε. Ο Τούρκος δεν μπορούσε να το βγάλει. Όταν μεγαλώσεις κι εσύ κοριτσάκι, μη φορέσεις ποτέ σου χρυσά βραχιόλια, μη φορέσεις ποτέ σου χρυσά βραχιόλια».
Η γυναίκα είχε χάσει τα λογικά της.
Θέλω να φύγω μακριά, να μη βλέπω, να μην ακούω. Βάζω μια τρεχάλα και κουτρουβαλάω τη σκάλα. Η καρδιά μου πάει να σπάσει.
Κείνη τη μέρα έμαθα τι είναι πόλεμος.
Από τότε κι ας έχουν περάσει 35 χρόνια, η φωνή αυτής της γυναίκας μου στοιχειώνει τ’ αυτιά: «μη φορέσεις ποτέ σου χρυσά βραχιόλια..»
20 Ιουλίου 1974- 20 Ιουλίου 2010. 36 χρόνια κατοχής. Επί 36 χρόνια ένα ανεξάρτητο κράτος της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Μια πρωτεύουσα ευρωπαϊκή, χωρίζεται στα δυο από ένα τείχος. Εσείς όλοι Γραμματείς και Φαρισαίοι, που πολεμήσατε με λύσσα να πέσει το "Τείχος του Αίσχους" του Βερολίνου, τι κάνετε για τη Λευκωσία; Φίλοι αριστεροί, διεθνιστές, ανθρωπιστές, την Κύπρο την ξεχάσατε; Αλλά εδώ την ξέχασαν οι ίδιοι οι δικοί της, τι ρωτώ!
"Λογαριάσατε λάθος με το νου σας εμπόροι δε μετριέται πατρίδα λευτεριά με τον πήχη ..."
Ο Gerhard από την Γερμανία, ο Franchua από την Γαλλία,ο Mario από την Ιταλία,και ο Johan από την Ολλανδία, ευχαριστούν από καρδιάς όλους εμάς τους Έλληνες για την προτίμηση που δείχνουμε στα εθνικά τους προϊόντα, και κατά επέκταση στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των. Και σαν επιβράβευση μας συμβουλεύουν να πουλήσουμε τον Παρθενώνα, και τα νησιά μας, σπρώχνοντας μας στο Δ.Ν.Τ. για να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα.
Αντίθετα ο Νίκος από την Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος από τις Σέρρες,ο γαμπρός μας ο Γιάννης, ο γιος μας ο Θοδωρής, ακόμα και εμείς οι ίδιοι, βγαίνουμε στην ανεργία για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για την προτίμηση μας στα ξένα προϊόντα, και στα ξένα Super Markets (Lidl, Aldi, Carrefour, Dia)
Φανταστείτε πόσα εκατομμύρια η και δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα, πηγαίνουν κάθε χρόνο στον Gerhard, στον Franchua, στον Mario και στον Johan. Και αυτό γιατί, ή από άγνοια ή από ωχαδερφισμό δεν αγοράζουμε Ελληνικά προϊόντα. Και μιλάμε για απλά πράγματα, καθημερινά. Όπως γάλα τυρί, κασέρι, γιαούρτι, σαπούνια, χαρτιά υγείας και κουζίνας, μακαρόνια, μπύρες, αναψυκτικά, ποτά, μαρμελάδες, τσιγάρα, σοκολάτες, παγωτά, μπισκότα, οδοντόκρεμες Τόσο απλά..
Φανταστείτε τώρα ότι όλοι οι Έλληνες αγοράζουν μόνο Ελληνικά ζυμαρικά και η βιομηχανία Μέλισσα, για παράδειγμα, λόγω αυξημένης ζήτησης, θα πρέπει να διπλασιάσει την παραγωγή της. Σίγουρα θα χρειαστεί περισσοτέρους εργάτες, υπαλλήλους, οδηγούς, αποθηκάριους, περισσότερους μηχανικούς, ίσως χημικούς, σίγουρα περισσότερο σιτάρι (αγρότες), . Σίγουρα κάποιους παρά πάνω υπαλλήλους θα πρέπει να προσλάβει. Σ’αυτούς τους νεοπροσλαμβανόμενους φανταστείτε λέει, να είναι το παιδί σας, που ψάχνει δουλειά. Η ακόμα και εσείς οι ίδιοι και όλα αυτά επειδή αγοράζατε μακαρόνια Μisko, η Μελισσα, και όχι μακαρόνια Barilla η μακαρόνια Lidl.
Τυχαίο?????
Δεν νομίζω!!!
Στο τέλος ας το δούμε και εγωιστικά.
Τρώει ο Ιταλός μακαρόνια Μελισσα??
Πίνει καφέ Λουμιδη??
Πίνει ο Γερμανός μπύρα Mythos??
Τρώει λουκάνικα Τζουμαγιας??
Πίνει ο Ολλανδός γάλα Μεβγαλ??
Τρώει κασέρι Τρικαλινό??
Πίνει ο Γάλλος Ελληνικό κρασί η τσίπουρο???
Γιατί να παίρνουμε εμείς τα δικά τους προϊόντα?
Για να μειώνουμε την ανεργία τους?
Μπορεί τα ξένα μερικές φορές να είναι φθηνότερα.
Τα χρήματα αυτά όμως ξαναγυρίζουν σε εμάς διπλά και τρίδιπλα.
Ειδικά τα δύσκολα χρόνια που έρχονται λόγω Δ.Ν.Τ.
Επειδή οι πολιτικοί μας δεν θέλουν, αλλά και δεν μπορούν επίσημα λόγω Ευρωπαϊκής ένωσης, να μποϋκοτάρουν τα ξένα προϊόντα, ας κάνουμε εμείς μόνοι μας μια προσπάθεια να αλλάξουμε τις αγοραστικές μας συνήθειες.
Είναι απλό. Από αύριο προτιμάμε Ελληνικά προϊόντα αλλά και Ελληνικά super markets. Τα Ελληνικά προϊόντα τα αναγνωρίζουμε από το barcode . Όλα τα Ελληνικά προϊόντα στο barcode τους τα τρία πρώτα νούμερα είναι 5 20:
Αντί coca cola, fanta,sprite υπάρχουν αναψυκτικά εψα, ηβη, Νιγριτα,Lux.
Αντί ζυμαρικά Barilla και Lidl προτιμήστε αβεζ, μελισσα, Mισκο.
Αντί οδοντόκρεμες Colgate, Aim υπάρχουν kolynos, aquafresh, oulodent.
Aντί χαρτί υγειάς και κουζίνας Lidl και zewa αγοράστε Diana softex.
Αντί καθαριστικά Ava, Azax, υπάρχουν τα planet, trylet ευρηκα.
Επομένως όταν κάνετε την επόμενη αγορά σας, σκεφτείτε ότι ίσως να βοηθάτε μεσοπρόθεσμα την επαγγελματική σας εξέλιξη ή την επαγγελματική εξέλιξη αγαπημένων σας προσώπων.
Δεν είν' αλήθεια μες στη Γη
πως δεν υπάρχει ένα νησί να πάμε οι δυο μας
κάπου θα βρίσκεται για μας
ένα νησί και μια γωνιά για τ' όνειρό μας
κάπου υπάρχει το νησί που θα το ζήσουμε μαζί
κάπου υπάρχει
ίσως να το 'χουν μυστικό
κι ίσως γι' αυτό και δεν μπορώ να βρω στο χάρτη
Κάπου υπάρχει ένα νησί
μόνο για μας στην οικουμένη
που 'χει την άμμο του χρυσή
τη θάλασσά του αγιασμένη
κάπου υπάρχει ένα νησί
χωρίς κακούς, μην αμφιβάλλεις
δεν λέω λόγια της στιγμής
κι αυτά που λεν' της παραζάλης
Δεν χάθηκαν όλα για μας
κι αφού μ' ελπίδες πολεμάς κάτι θα δείξει
όλα είναι θέμα τακτικής
να δεις της μοίρας το χαρτί που θα σ' αγγίξει
κάπου υπάρχει ένα νησί
που στο χρωστώ κάποια στιγμή σαν παιχνιδάκι
να παίξεις σαν μικρό παιδί
και να ξεχάσεις πως στη Γη υπάρχουν δράκοι
Για την Εκθεση Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται ο Γιώργος και το επιτελείο των (παρα)κοιμωμένων του.
Διότι αυτό είναι το επόμενο σημείο αιχμής στον επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πολιτική οι περισσότεροι πολιτικοί στη χώρα μας. Λες και ο χρόνος έως τότε αναιρείται, λες και δεν θα 'ναι κομμένες οι αποδοχές του Αυγούστου, λες και τα «μπάνια του λαού» θα συντελεσθούν σε μια άλλη κβαντική διάσταση, μακριά απ' τα έργα του κυρ Παμπούκη και τα κατορθώματα του κυρ Παπακωνσταντίνου... Κι αν, μεγάλε, πριν να φθάσεις στη Θεσσαλονίκη, συναντήσεις τις λεγεώνες στους Φιλίππους;... Ηταν ο χειμώνας και η άνοιξη που μας πέρασαν καθώς και η αρχή του θέρους, φέτος, όλα πολύ βαρειά. Γεμάτα ψέμα και θλίψη. Και ντροπή. Και οργή. Και κράτησαν όλα αυτά πολύ, πάρα πολύ. Σαν μέσα σε δέκα μήνες να κουραστήκαμε για δέκα χρόνια. Κι είναι επίσης το καλοκαίρι που μένει μπροστά μας να έρχεται το ίδιο χειμέριο. «Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί». Και μεις «παραδεχθήκαμε την ήττα». Με κάτι λυμφατικές απεργίες της μιας μέρας, κάτω απ' της ΓΣΕΕ τις τρύπιες σημαίες, ρίξαμε δυο ντουφεκιές για την τιμή των άσφαιρων όπλων. Ηταν βαρύς καιρός. Το Σύνταγμα έσκυψε το κεφάλι κι άπλωσε να του δέσουν τα χέρια «οι δεινόσαυροι και οι γύπες»... ***** Δημοσιογράφοι, οι «χρυσές λόγχες» του Φιλίππου, πυροβόλησαν και πυροβόλησαν τον λαό στο μυαλό, κατά βούλησιν, κατά ριπάς, απ' τα έξι βήματα ή απ' τα εξακόσια, σνάιπερ και κυνηγοί κεφαλών- ήταν ένας άγριος χειμώνας πολλή η προπαγάνδα πολλή η κουτοπονηριά πολλή η ιδιοτέλεια.
Οι Ελληνες ως σύνολο διασύρθηκαν διεθνώς, χωρίς να τους αξίζει, για όσα τώρα παθαίνουν οι Πορτογάλοι, έπαθαν οι Ιρλανδοί κι αύριο θα πάθουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Ανθρωποι γύρω μας στενοχωρημένοι. Με τα Πανεπιστήμια να βαδίζουν προς τα πίσω, τα σχολεία να βαδίζουν προς τα πίσω, τα νοσοκομεία να βαδίζουν προς τα πίσω, μαγαζάκια να κλείνουν, άνεργοι να αναμένουν νέους ανέργους, γιαγιάδες να κόβουν τη σοκολάτα για το εγγονάκι, βετεράνους της δουλειάς να ατιμάζονται και τους νέους να παίρνουν το δρόμο για την αγορά εργασίας σφαγμένοι από χέρι, είλωτες, βασάλοι και κολίγοι -ένας χειμώνας πίκρα με ένα γαμώτο να πνίγει τους τίμιους, τους φιλότιμους και τους δουλευταράδες. Γύρω τους τα λαμόγια, οι μιζαδόροι, οι τοκογλύφοι και οι τραπεζίτες εξακολουθούν να 'κονομάνε, να προσπορίζονται χρυσίον απ' τον ιδρώτα τους, ενώ οι ίδιοι καταχρεωμένοι, κακοπληρωμένοι εισπράττουν κι από πάνω ρετσινιές, τάχα τεμπέληδες, τάχα ανεπρόκοποι. Δημοσιογράφοι που στο καμένο μυαλουδάκι τους, τους βρωμάει η Ελλάδα «ελλαδίλα» κι ο λαός «λαϊκισμό». Πήξαμε. Φεύγοντας ο ένας μετά τον άλλον για τις διακοπές (ώσπου να μας τις κόψουνε κι αυτές), λέμε «καλό καλοκαίρι» με μισή καρδιά, την άλλη μισή ανήσυχη για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, τι νέα άλγη και άγη θα φέρουν ερχόμενοι... Υπό τη σκιά του Μνημονίου. Λίγο στη θάλασσα να ξεχάσεις τη θλίψη των άλλων και τη δική σου• λίγο στο βουνό να μιλήσεις με τα δέντρα και τους θεούς• και λίγο στην πόλη, μήπως και, με έναν καφέ ή λίγο ούζο, μαλακώσει γύρω σου η αποτυπωμένη αγριάδα, γαληνέψει η υπόσχεση της βίας -μήπως, έστω για λίγο, πάνω από ένα συνεργείο, ένα καφενείο, έναν φούρνο πάψουν να κυριαρχούν οι τόκοι. Και λίγον άνεμο. Καλοκαιρινόν άνεμο. Στα νησάκια. Στη Λήμνο και τον Αη Στράτη, στους Καλογέρους και την Ικαριά, ένθεν κι ένθεν του 25ου Μεσημβρινού, στην επικράτεια που ορίζουν ακόμα οι αρχαίοι σπόνδυλοι και τα μικρά ξωκλήσια. ....................................
Καλό καλοκαίρι, ναυτάκια μου και καπετάνισσες! Θέρος, σαν χλιαρό μεσημέρι όταν είσαι 15 χρονώ κι έχεις όλον τον κόσμο μπροστά σου, να ταξιδεύει με εννιά κόμβους πάνω στο «Μπάουντυ», θέρος σαν βραδάκι με γυμνά τα αστέρια στον ουρανό, θέρος όπως όταν στο ανοιχτό τζιπάκι ο βραδυνός αέρας ζωγραφίζει με τα μαλλάκια της ιστορίες για νεράιδες κι ερωτευμένους εφήβους... Καλό καλοκαίρι με σινεμαδάκια, βιβλιαράκια, βολτίτσες, μαζί με τους δικούς σας ανθρώπους, τους φίλους και τις βασίλισσες στις σκακιέρες σας. Θα ανταμώσουμε πάλι, αν η Τύχη το θελήσει, καθώς θα 'ρχεται ο Σεπτέμβρης- ο καλός μου μήνας. Με την αγάπη μου.
Για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ και την επικείμενη περικοπή μισθών και συντάξεων, ο κύριος Λοβέρδος δήλωσε με δραματικό τόνο το Μάρτιο πως:
"Τα ταμεία είναι άδεια. Όταν λέμε είναι άδεια, είναι άδεια. Δεν υπάρχει σάλιο. Πώς να σας το πω αλλιώς;"
Σε μια ένδειξη μάλιστα καλής θέλησης και αξιοπιστίας της Κυβέρνησης, ανήγγειλε τη μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων καθώς και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων της Βουλής κατά 29%. Τα κόμματα δηλαδή θα μοιράζονταν 37.000.000 ευρώ. Απόφ.23401/4.5.2010 (ΦΕΚ 634Β)
Όλα αυτά μέχρι προχτές. Γιατί ξαφνικά βρέθηκε σάλιο κι έτσι οι τρόφιμοι της Βουλής με απόφαση Σαχινίδη και Τζάκρη, θα μοιραστούν 48.800.000, δηλαδή 11 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τα συμφωνημένα. Απόφ.38668/12.5.2010 (ΦΕΚ 1056).
Σημ. Μετά τη διέρρευση της είδησης στον Τύπο και στα μπλογκς, ακούγεται ότι ο κύριος Μ. Χρυσοχοίδης έδωσε εντολή να φρουρείται η Βουλή από τις Ειδικές Δυνάμεις, σε εικοσιτετράωρη βάση.
Μετά την δημοσίευση της πληροφορίας που θέλει την Κυβέρνηση να προωθεί σχέδιο ξεπουλήματοςτης Αγροτικής Τράπεζας (μία από τις 3 εναπομείναντες Κρατικές), σε ιδιώτη (Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρο της Πειραιώς, πρώην κομμκατόσκυλο του ΠΑΣΟΚ), κυκλοφορεί η παρακάτω αποκλειστική είδηση:
Στη σκέψη πως όλη η αγροτική περιουσία, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής γης είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ και αυτομάτως η υποθηκευμένες περιουσίες των Ελλήνων αγροτών θα περάσουν σε έναν ιδιώτη, εξαγριωμένοι αγρότες της Κρήτης στολίζουν τα τρακτέρ τους με μαύρες σημαίες και ετοιμάζονται να αποβιβαστούν στον Πειραιά με τελικό στόχο να περικυκλώσουν τη Βουλή!
Οι σύντροφοι ετοιμάζονται
Ακούγεται ότι στον Πειραιά θα τους περιμένει να τους υποδεχτεί ο Χανιώτης πρώην Υφυπουργός κύριος Ν.Χριστοδουλάκης.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κύριος Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους συντρόφους αγρότες της Κρήτης στο ίδιο σημείο και αφού ανέβει σε τρακτέρ θα πορευτεί μαζί τους μέχρι τη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δηλώσει έμπρακτα τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και επιπλέον να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τρόικα για τις απαράδεκτες αποφάσεις που τον αναγκάζει να παίρνει.
Φήμες λένε ότι ο Πρωθυπουργός για καλύτερη προετοιμασία της συμμετοχής του, κάνει πρόβες στον καθρέφτη του σπιτιού του, έχοντας προηγουμένως καθαρίσει 17 κρεμμύδια, για να πετύχει το κατάλληλο κλάμα όπως το Φεβρουάριο του 2009.
Ετοιμαζόσαστε να πάτε διακοπές, πουλάκια μου, ε; Πριν ξεκινήσετε, σας έχω μερικές χρήσιμες συμβουλές:
1) Φουλάρετε τα ρεζερβουάρ σας με βενζίνη πριν φτάσετε στα νησιά! Γιατί σας περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Αυτή:
Κι αυτή:
2) Μη βγάλετε τα μάτια σας πάνω στο λάπτοπ. Χαζέψτε τα κορμιά δίπλα σας κι όχι την οθόνη. Επίσης, στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, οι παραλίες προσφέρονται για καμάκι, γνωριμίες και σχέσεις.Η παρακάτω σκηνή είναι εντελώς γελοία:
3) Προσέχετε πού βουτάτε! 4) Όταν είναι να κάνετε την κουτσουκέλα, προτιμήστε να βρίσκεστε ολόκληρος/η, υπό σκιάν: Αυτά και Καλό καλοκαίρι! Και σεις οι υπόλοιποι που θα περάσετε τους καλοκαιρινούς μήνες κάπως έτσι: Σας συμπαρίσταμε νοερά και σας στέλνω την αγάπη μου και δυο μπουρμπουλήθρες!, (όπως είπε και ο Μάριος Ζ.) Πάω για βουτιές.
19 Απριλίου παραδόθηκαν τα ινία της χώρας στο Δ.Ν.Τ και την "τρόικα". Ακολούθησαν πρακτικές παράκαμψης της Βουλής των Ελλήνων και του Συντάγματος. Γνωρίζουμε όλοι ποια θα είναι η τύχη μας από εδώ και πέρα. Γνωρίζουμε τι συνέβη στην Αργεντινή και τις χώρες που "στηρίχτηκαν" από το Δ.Ν.Τ. Η διαφθορά στη χώρα μας έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Τα νομοσχέδια για την οικονομική εξαθλίωση των απλών πολιτών περνούν με ρυθμούς που αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε. Η πορεία αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Περίπου 2.000.000 άνεργοι (ανεπίσημα) έχουν φτάσει στα όρια της πείνας. Οι αυτοκτονίες, η βία και η εγκληματικότητα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Εμείς είμαστε όμως Έλληνες. Το ξεχάσατε αυτό. Δεν είμαστε Αργεντίνοι. Δεν θα κατεβούμε με άδειες κατσαρόλες. Δεν θα φτάσουμε εκεί. Όσοι υποτίμησαν τους Έλληνες το πλήρωσαν ακριβά. Διαβάστε Ελληνική ιστορία. Αρχαία ή νεότερη.
Για το λόγο αυτό αφήσαμε για λίγο στην άκρη τις κομματικές, ιδεολογικές, φιλοσοφικές διαφορές μας και ενωθήκαμε. Διαμαρτυρόμαστε. Είμαστε ικανοί άνθρωποι. Μας καταντήσατε στην εξαθλίωση, με πενιχρούς μισθούς με ανύπαρκτο μέλλον. Θέλουμε να κάνουμε οικογένεια, να μεγαλώσουμε την υπάρχουσα. Θέλουμε να κάνουμε όνειρα. Θέλουμε να χαμογελάμε. Θέλουμε να κοιμόμαστε ήσυχα τα βράδια. ΚΑΙ θα το πετύχουμε.
Φτιάξαμε την καλύτερα οργανωμένη διαδικτυακή κίνηση στην ιστορία της χώρας. Είμαστε νέοι άνθρωποι ή άνθρωποι που αισθάνονται νέοι. Κάνατε το λάθος να μας περάσετε για κακομοίρηδες. Για μίζερους. Για ανίκανους. Για άχρηστους. Δεν είμαστε. Είμαστε ικανότατοι. Κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, γιατροί, οικονομολόγοι παγκόσμια είναι Έλληνες. Η κίνησή μας λέγεται "Θέλουμε την Ελλάδα μας πίσω". Αυτό ακριβώς θέλουμε. Μας πήρατε τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τη νιότη, το χαμόγελο, τη ζωή μας. Μας πήρατε το τιμόνι της χώρας. Θα τα πάρουμε πίσω.
Μαζεύουμε χιλιάδες υπογραφές. Θα κατεβούμε στο δρόμο στις 6 Σεπτεμβρίου του 2010. Φτιάξαμε ένα βίντεο που εξηγεί την ιδέα της κίνησης: http://www.youtube.com/watch?v=_nGPW-Vu7eQ.
Σηκώσαμε το δικτυακό τόπο: www.GetGreeceBack.com. Συζητάμε, σχολιάζουμε, ενημερώνουμε ΜΜΕ όλου του πλανήτη. Θα μας ακούσουν.
Χιλιάδες Έλληνες Πολίτες - Διαδικτυακή κίνηση "Θέλουμε την Ελλάδα μας πίσω" - Ιστοσελίδα: www.getgreeceback.com
"Θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη δημιουργικών προσπαθειών για να οικοδομηθούν γέφυρες αλληλεγγύης και κριτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις."
Ειναι ένα από τα σημεία που τονίστηκαν στην προχθεσινή ανοιχτή συνέλευση.Φυσικά κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση αφού είναι ένα ζήτημα που αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα για την ανάπτυξη ενός δυνατού και αποτελεσματικού κινήματος κόντρα στην εξάτμιση κάθε ίχνους κοινωνικών κι εργασιακών δικαιωμάτων. Η προσέλευση ήταν πράγματι πολύ ελπιδοφόρα και το ενδιαφέρον τεράστιο.Δεν θα πρέπει να δει βέβαια κανείς αυτή την κίνηση σαν την τελευταία μας ελπίδα για κοινή δράση η ακόμα σαν υποκατάστατο άλλων μορφών οργάνωσης του λαού και του κινήματος.Σίγουρα όμως φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει από κάτι ελάχιστο αλλά αναγκαίο, μέχρι ίσως αυτό που μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν και είναι το ζητούμενο, τις κοινές δράσεις δηλαδή από όλους αυτούς που αντιδρούν.
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ
Διαλόγου και Κοινής Δράσης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η περαιτέρω διεύρυνση της πρωτοβουλίας και ο προγραμματισμός των πρώτων δημοσίων παρεμβάσεών της ήταν το αντικείμενο της πρώτης ανοιχτής, γενικής συνέλευσης του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης, το οποίο συγκροτήθηκε την περασμένη Τρίτη, 6 Ιουλίου, με τη δημοσιοποίηση έκκλησης 77 (ήδη, έχουν αυξηθεί σε 172) διανοουμένων, καλλιτεχνών, συνδικαλιστών και αγωνιστών του ευρύτερου αριστερού χώρου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδας και κατέδειξε την ευρύτατη ανταπόκριση της πρωτοβουλίας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η διαδικασία συλλογής υπογραφών, χωρίς περιορισμούς, με τη δημιουργία ιστοσελίδας του «Αριστερού Βήματος», η οποία θα αποτελέσει και βασικό μέσο ανάπτυξης του διαλόγου. Παράλληλα, θα επιδιωχθούν συναντήσεις αντιπροσωπείας του «Βήματος» με όλα τα κόμματα της Αριστεράς.
Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των συντελεστών του «Αριστερού Βήματος» και την οργάνωση των πρωτοβουλιών του, η συνέλευση όρισε ομάδα συντονισμού από τους: Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργο Ζιόβα, Γρηγόρη Καλομοίρη, Γιώργο Μανιάτη, Ευτύχη Μπιτσάκη, Σπύρο Σακελλαρόπουλο και Αλέξανδρο Χρύση. Στο διάλογο παρενέβησαν, πλην των προαναφερθέντων, οι Διονύσης Τσακνής, Θανάσης Μπαρτζώκας, Κώστας Τζιαντζής, Κατερίνα Γεωργαντά, Παναγιώτης Σωτήρης, Θανάσης Καψαμπέλης, Δημήτρης Τσίτκανος, Δημήτρης Μπελαντής, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Μιχάλης Βασιλάκης, Δημήτρης Σεβαστάκης και Σωτήρης Δημητρίου. Στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την παρθενική εμφάνιση της πρωτοβουλίας μας, η κυβερνητική πλειοψηφία, με τη στήριξη του πιο νεοφιλελεύθερου τμήματος της Δεξιάς και την ηθική συμπαράσταση του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, πέρασε το νομοσχέδιο εκθεμελίωσης των κοινωνικών ασφαλίσεων και των εργασιακών κατακτήσεων. Κοινή ήταν η εκτίμηση των συμμετεχόντων στη συνέλευση του «Αριστερού Βήματος» ότι τα σφαγιαστικά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα κυβέρνηση- Ε.Ε.- ΔΝΤ στο πλαίσιο του διαβόητου μνημονίου μπορούν και πρέπει να ανατραπούν από ένα ανασυγκροτημένο, ενωμένο και ανεξάρτητο λαϊκό κίνημα, πέρα από την κηδεμονία οποιασδήποτε γραφειοκρατίας. Ότι ο κοινωνικός πόλεμος που κηρύχθηκε από τις δυνάμεις της ιδιόμορφης «κατοχής» στο εργαζόμενο ελληνικό έθνος δεν κρίθηκε, δεν τέλειωσε, αλλά μόνο τώρα αρχίζει! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα τετελεσμένο! Στη νέα περίοδο της παρατεταμένης λαϊκής αντίστασης που αρχίζει, με προοπτική την πλήρη ανατροπή του μνημονίου, η αλληλεγγύη, η δημιουργική αλληλεπίδραση και η ενωτική δράση όλων των αριστερών δυνάμεων και ευρύτερα όλων των αδιάφθορων, ανυπότακτων δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη νικηφόρα προοπτική του κινήματος.
Η συνέλευση του «Αριστερού Βήματος» καταγγέλλει την επικίνδυνη διολίσθηση της κυβέρνησης και ισχυρών υποστηρικτών της σε ακραία αντικομμουνιστικές- αντιαριστερές επιθέσεις, οι οποίες αποτελούν οιωνούς αυταρχικών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση του απεργιακού δικαιώματος, τη συστηματική χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών (συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών) και τις εκκλήσεις του ακροδεξιού ΛΑΟΣ για «ομάδες αυτοπροστασίας πολιτών», που θυμίζουν τη ζοφερή εποχή των «αγανακτισμένων πολιτών». Σ’ αυτό το φόντο, το θέμα της δημοκρατίας, των λαϊκών ελευθεριών αναδεικνύεται σε σημαντικό ζήτημα λαϊκής συσπείρωσης και ενιαίας, μετωπικής δράσης.
Η αναγγελία της συγκρότησης του «Αριστερού Βήματος» συνάντησε διάφορα σχόλια από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι σεβόμαστε το σύνολο των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, ανεξαρτήτως των μεγεθών τους και ότι δεν εννοούμε να αποτελέσουμε προθάλαμο δημιουργίας νέας πολιτικής κίνησης ή εκλογικών σχημάτων, ούτε να εμπλακούμε στις εσωτερικές διαμάχες του αριστερού χώρου. Θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη δημιουργικών προσπαθειών για να οικοδομηθούν γέφυρες αλληλεγγύης και κριτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε την κοινή δράση με τις μετωπικές κινήσεις των αριστερών δυνάμεων στο επίπεδο του εργατικού κινήματος, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της αντιπολεμικής δράσης κ.α. Ιδιαίτερα θα επιδιώξουμε τον συντονισμό με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα εναντίον του μνημονίου και της τρόικας, όπως εκείνες των οικονομολόγων- επιστημόνων και των καλλιτεχνών.
Με αφορμή την άφιξη, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, θα συμμετάσχουμε στη συνδιοργάνωση, με άλλες πρωτοβουλίες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα με επίκεντρο το πρόβλημα του επαχθούς χρέους- μηχανισμού καταλήστευσης και ομηρίας της εργαζόμενης Ελλάδας, τον κοινωνικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί και την επεξεργασία αριστερής, εναλλακτικής απάντησης, έξω από τα ασφυκτικά όρια που καθορίζουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η πειρατική, ελληνική ολιγαρχία. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν γνωστοί ξένοι διανοητές του αριστερού χώρου, ριζοσπάστες οικονομολόγοι και κοινωνικοί αγωνιστές. Θα επιδιώξουμε η διάσκεψη να συνοδευτεί από σειρά κινηματικών και καλλιτεχνικών γεγονότων εναντίον της τρόικας κυβέρνησης- ΔΝΤ- Ε.Ε. Στην προσπάθεια τεκμηριωμένης απάντησης στο εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η καλύτερη μελέτη του σύγχρονου ελληνικού καπιταλισμού, υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιούργησαν η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και η ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση (Ε.Ε.- ΟΝΕ). Σ’αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί πρωτοβουλία συλλογικής μελέτης του ελληνικού, κοινωνικού σχηματισμού με προοπτική την έκδοση των συμπερασμάτων της και τη διοργάνωση συζητήσεων. Τέλος, διατυπώθηκαν σκέψεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών δημοσίου διαλόγου γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της σοσιαλιστικής προοπτικής μεταξύ όλων των δυνάμεων της αντισυστημικής Αριστεράς, που θεωρούν ότι ο καπιταλισμός, πολύ περισσότερο ο ανοιχτά κανιβαλικός καπιταλισμός των κλιμακούμενων κοινωνικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, που απειλεί με ιστορική οπισθοδρόμηση τον ίδιο τον πολιτισμό του κοινωνικού ανθρώπου, δεν μπορεί να αποτελεί τον αξεπέραστο ορίζοντα της ανθρωπότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε τη διάθεση στράτευσης και συμμετοχής σημαντικού τμήματος της ελληνικής διανόησης, το οποίο, αν και γνωρίζει ότι ειδικά στις μέρες μας η σιωπή είναι χρυσός, τολμά να προτιμήσει «τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε» από τις κάθε είδους Σατραπείες.