Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Σάπιοι

Μεγάλος σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στην ελληνική κοινωνία μετά την αποκάλυψη ότι ο δράστης της απεχθούς επίθεσης στη 15χρονη που παραθέριζε στην Πάρο, ήταν αλλοδαπός και μάλιστα Πακιστανός στην εθνικότητα.
Οι γνωστοί απαίδευτοι τύποι που πιστεύουν στην ύπαρξη κατώτερων ρατσών, βρήκαν άλλο ένα καλό επιχείρημα για να στηρίξουν το ιδεολόγημά τους.
Άλλο ένα αποτρόπαιο περιστατικό που αποδεικνύει την ύπαρξη  σάπιας από τη γενετική της σύνθεση, φύσης. "Ελαττωματική" φύση που προτιμά να κατοικεί σε συγκεκριμένου τύπου και καταγωγής σώματα.

Πολλές φορές προκειμένου να στηρίξουμε μια υπόθεση, κάνουμε τα "στραβά μάτια" σε όλα τα στοιχεία που μας παρουσιάζονται. Η κρίση μας λειτουργεί επιλεκτικά, γιαυτό και δεν βγάζει έγκυρα και ασφαλή συμπεράσματα. Ίσως φταίει και που λειτουργούμε εν θερμώ, υπό την επήρεια συναισθηματικής φόρτισης που δημιουργούν οι λεπτομέρειες μιας είδησης, η επανάληψη, η ψυχολογική διαδικασία της ταύτισης κλπ, κλπ.. 
Όταν όμως συγκεντρώσουμε κι άλλα στοιχεία, από αυτά που περνάνε στα ψιλά ή αποκρύπτονται σκοπίμως, όταν θελήσουμε να διαμορφώσουμε αντικειμενική γνώμη, ακόμα και για πράγματα που απωθούμε στα κατάβαθα του μυαλού μας, επειδή μας φαίνονται τερατώδη, τότε μήπως θα αλλάζαμε γνώμη; 
Μήπως θα καταλήγαμε σε άλλα πιο οδυνηρά συμπεράσματα; Συμπεράσματα που θα μας έκαναν να ψαχτούμε κι αναμεταξύ μας;

Υπενθυμίζω και αντιγράφω από την ειδησεογραφία του τελευταίου μηνός, 3 περιστατικά τα οποία θα προσπαθήσω να τα περιγράψω όσο πιο ψυχρά γίνεται:

- Ένας 21χρονος νεαρός αξιωματικός παρέσυρε τρέχοντας ιλιγγιωδώς με τη μοτοσυκλέτα του μια μάνα με τα δύο δίδυμα παιδιά της και τα εγκατέλειψε στο δρόμο. Ο νεαρός ήταν Έλληνας. Τα θύματα ήταν αλλοδαποί. Πολωνικής καταγωγής.
- Στη Ρόδο ο παππούς ενός 6χρονου κοριτσιού ασελγούσε στην εγγονή του τις νυκτερινές ώρες που εκείνη διανυκτέρευε στο σπίτι των παππούδων της, στην τουαλέτα του σπιτιού του. Την καταγγελία στην Αστυνομία έκανε η ίδια η μάνα του κοριτσιού και κόρη του δράστη.
- Στη Σάμο 22χρονος Έλληνας εδώ και ένα χρόνο υποχρέωνε την αδερφή του 18 ετών να βγαίνει στην πορνεία, εισπράτοντας για λογαριασμό του τα χρήματα από τους πελάτες που της έβρισκε ο ίδιος. Το γεγονός κατήγγειλε στην Αστυνομία η κοπέλα.

Δεν ξέρω αν έχουμε διάθεση να αντιληφθούμε πιο καθαρά τα πράγματα. Και να καταλήξουμε στο εξής απλό συμπέρασμα: Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σκουλήκια στην ψυχή τους, αντί για συναισθήματα και ηθικές αξίες. Κι αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν σε όλες τις φυλές, εθνότητες και σ' όλο το γεωγραφικό χώρο.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ικανοί για να πράξουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα με την πιο μεγάλη ευκολία. Γιατί έχουν γεννηθεί έτσι ή γιατί έτσι τους έχει διαμορφώσει το περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν.
Κάθε άλλο συμπέρασμα γενίκευσης φοβάμαι ότι αποδεικνύει ότι και η δική μας ψυχή είναι σάπια.

Σημ. Αφορμή για να γράψω τούτες τις αράδες στάθηκε η φρικιαστική είδηση που διάβασα χτες:
"Φρικτό έγκλημα συνέβη στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου στο Νομό Αργολίδας, εγείρωντας ανησυχίες για την ασφάλεια της περιοχής. Νεαρός αφγανός βρέθηκε γυμνός τυλιγμένος σε κουβέρτες και άγρια βιασμένος. Ήταν μάλιστα τέτοια η αγριότητα που την ώρα που έφτασαν εκεί οι αστυνομικοί έτρεχε ακόμα αίμα από τον πρωκτό του".

Απωθώ τις σκέψεις που μου έρχονται αυτόματα στο νου. Για την εθνικότητα των δραστών. Και για τα κίνητρα της πράξης. 
Θέλω να πιστεύω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσες σαπισμένες από τα σκουλήκια που τους τρων τα σωθικά, ψυχές...

2 σχόλια:

  1. Και γω θέλω να το πιστεύω φίλη μου. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε από τον εφιάλτη και θα δώσουμε ένα χαστούκι στον εαυτό μας να συνέλθει.
    Γιατί αλλιώς σε τι διαφέρουμε από αυτούς που αποκαλούν ''κατώτερες'' ράτσες;
    Και έτσι λοιπόν αποδεικνύουμε την (υποτιθεμένη) ανωτερότητα μας; Κάνοντας πράξεις εξίσου αποτρόπαιες όπως του δράστη;
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία,
      επιθυμώ όσο τίποτα άλλο στον κόσμο να μη συναντήσω ποτέ μου, τέτοιου είδους ανθρώπους. Ούτε για να τους δώσω το χέρι.
      Όμως αυτό που αντιλαμβάνομαι με τρόμο είναι πως τα σκουλήκια βγαίνουν απ' τις ψυχές που τα φιλοξενούν, σέρνονται και πάνε με πολύ ευκολία και χώνονται σε άλλες ψυχές που βρίσκουν τριγύρω.
      Η σαπίλα εξαπλώνεται. Σαν επιδημία. Πολύ γρήγορα το μίσος εναντίον ενός ξένου- κατώτερου μεταστρέφεται σε μίσος εναντίον ενός δικού- ανώτερου- μορφωμένου- διαφορετικού ή απλά ενός ανθρώπου που έχει ακόμα εργασία...

      Διαγραφή