Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Το αθλητικό ιδεώδες

Προσπαθώντας να συνθέσω το παζλ της επικαιρότητας, ενώνοντας τις διαδοχικές σκηνές των τελευταίων μηνών, ανακάλυψα τα εξής: Ο πρωθυπουργός πέρασε όλο το καλοκαίρι σε διακοπές μεν, αλλά αθλούμενος, σε πάσης φύσεως κοπιαστικά αθλήματα. Στη συνέχεια επέβαλε την πλήρη απαγόρευση- δαιμονοποίηση του καπνίσματος. Έκανε έπειτα κάτι ενδιαφέρουσες δηλώσεις στήριξης της υγιεινής διατροφής και παρότρυνση αποφυγής κατανάλωσης βοδινού κρέατος, το οποίο είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τέλος πρόσθεσε στην ονομασία και δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας, τον τίτλο: Διατροφής και Άθλησης.

Όλα αυτά κάτι μου θύμιζαν.

Σε πρώτη ανάγνωση σκέφτηκα ότι ήταν άλλη μια προσπάθεια αντιγραφής του αμερικάνικου προτύπου (ξέρετε αυτών των τύπων που σηκώνονται μες τα άγρια χαράματα και πάνε για τζόκιν στα πάρκα και έπειτα πάνε όλο χαρά και σφρίγος στη δουλειά τους). Γρήγορα όμως ανακάλεσα γιατί ως γνωστόν οι συγκεκριμένοι αθλούμενοι στη συνέχεια σαβουρώνουν ό,τι σκουπιδοφαί βρεθεί στο διάβα τους.

Κάποιοι επιπόλαια σκεφτόμενοι είπαν πως όλο αυτό γίνεται για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, δηλαδή προσπαθεί να στηρίξει με κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο τις συνέπειες από τα οικονομικά μέτρα, του στυλ: ζήσε υγιής για να μας δουλεύεις μέχρι τα 70, γιατί στην περίπτωση που αρρωστήσεις ξέχνα την αναρρωτική άδεια και την περίθαλψη, ή μη νιώθεις στερημένος που τρως μόνο όσπρια και λαχανίδες γιατί και οι κρητικοί που τους θαυμάζω τέτοια τρώγανε. Άντε άμα είσαι και απαιτητικός και ζητάς πρωτεΐνες σώνει και καλά, ξαμολήσου σε κανένα χωράφι την άνοιξη να μαζέψεις χοχλιούς.

Όμως εγώ έκανα κάποιους άλλους συνειρμούς, διαβάζοντας Ιστορία. Η προβολή- προπαγάνδηση- ιδεολογική στίρηξη του ιδεώδους: άνθρωπος ρωμαλέος αθλητικός, υγιής, αρτιμελής, λιτοδίαιτος, που εργάζεται με χαρά και υπερηφάνεια (γιατί η εργασία απελευθερώνει), ήταν άλλου ηγέτη εφεύρημα.

Και ιδού τα φωτογραφικά τεκμήρια:















Βοήθα Θεέ μου να μη δούμε στους δρόμους, άμα χειμωνιάσει, αφίσες σαν κι αυτήν:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου