Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

"Δεν θέλω να είμαι ένας ροκ σταρ. Θα είμαι ένας θρύλος"


Οι γιατροί ανακοινώνουν στο Freddie Mercury των QUEENS ότι πάσχει από AIDS. Λίγες ώρες αργότερα (48 ώρες μετά), πεθαίνει στο Λονδίνο. Ήταν 24 Νοεμβρίου του 1991 και ο Φρέντυ ήταν μόνο 45 χρονών. Το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα, λόγω της περσικής καταγωγής του.
Ήταν από τα πρώτα επώνυμα θύματα της ασθένειας, δεύτερος κατά σειρά, πρώτος ήταν αν θυμάμαι καλά ο Ροκ Χάτσον που πέθανε το 1986.
Ο Φρέντυ Μέρκιουρι υπήρξε ιδρυτικό μέλος του βρετανικού συγκροτήματος Queen από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε και διαλύθηκαν. Ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα τραγούδια που κυκλοφόρησαν στην αρχή της καριέρας τους (1973) και τους έκανε διάσημους,  ήταν το Bohemian Rhapsody, τραγούδι ιδιαίτερο το οποίο παντρεύει την όπερα με το ροκ. Λόγω της πρωτοτυπίας του τραγουδιού το άλμπουμ A night at the opera παρέμεινε εννέα εβδομάδες στο Νο1 στα charts της Αγγλίας εκείνη τη χρονιά, ενώ πριν από μερικά χρόνια ψηφίστηκε από το παγκόσμιο κοινό ως το δεύτερο καλύτερο τραγούδι του αιώνα μετά το Imagine του Τζων Λένον. Να σημειωθεί ότι η προώθησή του συνοδεύτηκε από το πρώτο στην ιστορία σκηνοθετημένο βίντεοκλιπ.

"Δεν θέλω να είμαι ένας ροκ σταρ. Θα είμαι ένας θρύλος", “I won’t be a rock star. I will be a legend” είχε πει σε κάποια συνέντευξή του ο Φρέντι Μέρκιουρι και η αλήθεια είναι ότι το έκανε πράξη.
Έγινε θρύλος με τα τραγούδια που ερμήνευσε, τη φωνή, την ταραχώδη ζωή αλλά πιο πολύ με τη σκηνική του παρουσία. Μια σκηνική παρουσία που ξεπέρασε όλους τους υπόλοιπους της γενιάς του, κατά ομολογίαν του David Bowie. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτές οι εκκεντρικές, ακραίες έως σοκαριστικές εμφανίσεις του, συντέλεσαν εν πολλοίς στην επιτυχία του συγκροτήματος.

Όταν άκουσα για το θάνατό του, τον φαντάστηκα να αναχωρεί τραγουδώντας σπαρακτικά το The show must go on”, ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, ή το who wants to live for ever”.
Σας τα αφιερώνω.

7 σχόλια:

  1. Ωραια αναρτηση,Ανατολη.Μεγαλο γκρουπ,μεγαλος τραγουδιστης,
    show must go on,τραγουδι-υμνος,τραγουδι-ελπιδα.
    Και οχι μονο αυτο,εχουν παρα πολλα τραγουδια διαχρονικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @celin,
    Καλησπέρα,
    γούστα είναι αυτά θα μου πεις, αλλά εμένα προσωπικά, πιο πολύ, ακόμα κι απ' το Bohemian Rhapsody, μου αρέσουν αυτά τα δύο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kι εγω αυτα τα 2 θεωρω τα καλυτερα τραγουδια τους!show must go on κ who wants to live forever!

    Αντε κ αυτο,
    http://www.youtube.com/watch?v=BKEgrnOOHso
    Kαλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @celinάκο,
    Συμφωνώ για το άσμα.
    Just give me what i know is mine
    .......................
    i want it all, i want it all and i want it now!
    Χα,χα πες το αν τολμάς αυτό σήμερα. Σήμερα που σου πετάν ένα "τίποτα" για να ζήσεις και απαιτούν να τους πεις κι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανατριχιασα. Οχι μονο με το κειμενο, αλλα και με το θυμηση της φωνης του, του συγκροτηματος.
    Δεν ξερω γιατι, αλλα αυτα τα ακουσματα που αυτοι οι τυποι καταφεραν να κυκλοφορησουν εχουν μεινει ως τα πιο ειλικρινα ανεξιτηλα στη ζωη μου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @yannidakis,
    καλησπέρα,
    και κάτι που θα σε χαροποιήσει (το οποίο δεν αναφέρω στην ανάρτηση). Έχει γραφεί ότι το επώνυμο "Mercury", το διάλεξε από τη Μελίνα Μερκούρη, όταν τη γνώρισε και μαγεύτηκε από την παρουσία της. (το όνομα Freddie του το "κόλλησαν" οι φίλοι του).
    Δεν γνωρίζω εάν αληθεύει γιατί άλλη θεωρία αναφέρει ότι το διάλεξε από την ονομασία του θεού Ερμή των λατίνων.
    Γοητευτική ιστορία αν αληθεύει, για μια γυναίκα που μάγεψε τόσους πολλούς με την παρουσία της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα!
      το διαλεξε απ τον θεο ερμη (mercury)
      σ ενα τραγουδι απ το 1ο αλμπουμ το my fairy king αναφερεται στην μητερα του ως mother mercury κ απο τοτε υιοθετησε αυτο το προσωνυμιο

      Διαγραφή