Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Όργιο σπατάλης με υπερωρίες εκατομμυρίων ευρώ στα γραφεία των υπουργών

Από: Τειρεσίας

Η κυβέρνηση του μνημονίου εξακολουθεί να προκαλεί με διορισμούς και ειδικά προνόμια ημετέρων αδιαφορώντας κυριολεκτικά για την ένταση που πυροδοτούν όλες αυτές οι συνεχόμενες προκλήσεις στην Ελληνική κοινωνία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες ένα πρωτοφανές όργιο οικονομικού βολέματος των στενών συνεργατών και εργαζομένων στα πολιτικά γραφεία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης μέσω αθρόων εγκρίσεων υπερωριακών αμοιβών.

Ένα όργιο σπατάλης που αφορά τον στενό πυρήνα των υπουργών, οι οποίοι φυσικά δεν βιώνουν τις ίδιες περικοπές με το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό «πόπολο». Μια μεταχείριση που σε μεγάλο βαθμό θυμίζει την προκλητική εύνοια με τη διατήρηση των 16 μισθών των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου

Στον παραπάνω κανόνα, φαίνεται να πρωτοστατεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε να υπογράφει υπερωρίες 1.071.000 ευρώ από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Λεφτά υπάρχουν... για τους ημετέρους

Συγκεκριμένα, ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη περί των 20 νέων έμμισθων συμβούλων του Γιώργου Παπανδρέου, ένα νέο «πάρτι» που αυτή τη φορά στήθηκε σε άλλον τομέα ευθύνης του: το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, με την υπ’ αριθμόν ΣΤ4/Φ.084/ΑΣ 1823 απόφαση της 2/3/2010, υπογράφει έγκριση απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης ύψους 1.071.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει σχεδόν όποιον εργάζεται στον τομέα ευθύνης του, δηλαδή από τους 47 (!) υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου μέχρι και τους 7 αστυνομικούς του.

Βέβαια αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως απασχολούνται επτά αστυνομικοί για τη φύλαξη του υπουργού Εξωτερικών, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρωθυπουργός ούτως ή άλλως διαθέτει την πρωθυπουργική ομάδα φύλαξης.

Ποιο, αλήθεια, το έργο αυτών των αστυνομικών και γιατί φυσικά εργάστηκαν και επιπλέον ώρες; Αντίστοιχη αποζημίωση λαμβάνουν και οι 11 υπάλληλοι του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Δημήτρη Δρούτσα, οι δύο αστυνομικοί του, καθώς και οι υπάλληλοι στο γραφείο του γενικού γραμματέα.


Στη λογική «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» κινήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο άνθρωπος που υποτίθεται πως είναι επιφορτισμένος με το να εξασφαλίζει με σιδερένια πυγμή έσοδα, στις 22 Μαρτίου του 2010 με την απόφαση 2/13998/0022 «πριμοδοτεί» μια χαρά τους 15 υφισταμένους στο πολιτικό του γραφείο καθώς και στα πολιτικά γραφεία των γενικών διευθυντών της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, εγκρίνοντας δαπάνη πληρωμής 32.400 ευρώ σε υπερωρίες.

Ήτοι, 2.160 ευρώ/άτομο.

Μια πιο τρανταχτή όμως περίπτωση εύνοιας στο προσωπικό των πολιτικών τους γραφείων είναι η απόφαση της 26ης Φεβρουαρίου του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα.

Ο καριερίστας πολιτικός με την απόφαση 11042/1355 εγκρίνει υπερωρίες ύψους 83.500 ευρώ για τους 14 υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου, τους 10 υπαλλήλους του γραφείου του κ. Σηφουνάκη, τους 6 υπαλλήλους του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου και τους 4 υπαλλήλους του γενικού γραμματέα Επικοινωνιών

Δηλαδή οι παραπάνω λαμβάνουν περίπου από 2.455 ευρώ/άτομο !!!

Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε και μια σειρά large επιλογών πληρωμών υπερωριών που ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ροβέρτος Σπυρόπουλος υπέγραψε στις 19 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά όχι για υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων του υπουργείου αλλά για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο αποφάσεων που αφορούσαν διαδοχικά σε ποσά συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για παροχή υπερωριακής νυχτερινής ή κυριακάτικης εργασίας.
Οπως όμως μας αποκάλυψαν συνδικαλιστές του υπουργείου, η συγκεκριμένη ομάδα σπάνια ασκεί τα καθήκοντά της και η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει μετατραπεί στην πιο hot του εν λόγω υπουργείου.

Οι παροχές πάντως σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με το επικαιροποιημένο μνημόνιο με το οποίο η κυβέρνηση έχει ευθυγραμμιστεί ώστε να αποδείξει στην τρόικα τη διάθεση για τομές στον δημόσιο τομέα.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως στις ρυθμίσεις του μνημονίου, που γνωστοποιήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ξεκάθαρα προβλέπεται η «κατάργηση των υπερωριών, των εκτός έδρας και των πρόσθετων απολαβών (ειδικά κλαδικά επιδόματα)». Είναι σαφές πως κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο πρωθυπουργός, με προσωπικές αποφάσεις λίγο πιο πριν τις ρυθμίσεις του μνημονίου έσπευσαν να ικανοποιήσουν τα πάντοτε απαιτητικά και "αδηφάγα" κομματικά τους στελέχη.


Σημ. Ανατολής: Συνυπολογίστε στα παραπάνω και τα 194.500 ευρώ τα οποία με ΦΕΚ της 23ης Μαρτίου 2010, η κ. Διαμαντοπούλου, εγκρίνει δαπάνη 194.500 ευρώ για υπερωριακή απασχόληση 55 υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία της υπουργού, των υφυπουργών, του γενικού και των ειδικών γραμματέων του υπουργείου Παιδείας, από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Ψιλοπράματα δηλαδή. Έτσι για χαρτζιλίκι. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.

1 σχόλιο:

  1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2010

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Το «Όργιο με υπερωρίες εκατομμυρίων στα γραφεία των Υπουργών», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, δεν ακουμπά το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πολύ περισσότερο τον Υπουργό Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος έχει μειώσει στο ελάχιστο υπερωριακές αποζημιώσεις, που πέφτουν ακόμη και από το ποσόν των 100 ευρώ μηνιαίως, σε συνεργάτες του, που φθάνουν να απασχολούνται και επί 12ωρο ημερησίως.
    Το ποσό των 83.500 ευρώ, που αναφέρεται στο δημοσίευμα, αφορά ολόκληρο το 2010, για την αποζημίωση μέχρι 30 ωρών υπερωριακής απογευματινής εργασίας μηνιαίως ανά υπάλληλο, αντί για 90 ώρες μηνιαίως που προβλεπόταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Την αποζημίωση αυτή λαμβάνουν έως 14 υπάλληλοι του πολιτικού γραφείου του Υπουργού, έως 10 υπάλληλοι του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού, έως έξι του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα και έως τέσσερις του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών.
    Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των περικοπών, είμαστε αναγκασμένοι να ενημερώσουμε ότι οι ανάλογες υπερωριακές αποδοχές στο εννεάμηνο από 1/1/2009 έως 30/9/2009 ήταν 260.321,22 ευρώ. Η δαπάνη αυτή κατανεμήθηκε ως εξής: 130.464,70 ευρώ για το πολιτικό γραφείο του πρώην Υπουργού Μεταφορών – Επικοινωνιών για έως 29 υπαλλήλους, 73.820.91 ευρώ για το πολιτικό γραφείο του πρώην Υφυπουργού για έως 19 υπαλλήλους, 30.192,71 για το γραφείο του πρώην Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών για έως 10 υπαλλήλους και 25.842,90 ευρώ για το γραφείο του πρώην Γενικού Γραμματέα Μεταφορών για έως επτά υπαλλήλους. Με μία απλή αναγωγή, αυτό σημαίνει ότι το ποσό αυτό, σε ετήσια βάση θα ανερχόταν σε 347.094,96 ευρώ. Δηλαδή, τέσσερις και πλέον φορές περισσότερο από την προϋπολογισθείσα για ολόκληρο το 2010 δαπάνη.
    Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και διαψεύδουν όσους κατ’ εξακολούθηση αποκρύβουν την αλήθεια στα θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κι επιμένουν σε κακοήθεις επιθέσεις, χωρίς αντίκρυσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή