Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο


Σήμερα 12 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση.

Στη χώρα μας που βρίσκεται υπό ψήφιση ο Νόμος Καστανίδη, που ποινικοποιεί την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών με το πρόσχημα της προστασίας πληθυσμιακών ομάδων, με το αγαθό και φιλάνθρωπο περίβλημα του αντιρατσισμού, που διώκει αυτεπάγγελτα οποιονδήποτε εκφραστεί με διάθεση «εχθροπάθειας» εναντίον οποιουδήποτε, ας μας βάλει σε περισυλλογή η σημερινή ημέρα.

Το πιο διάσημο θύμα της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο που κυνηγήθηκε όχι από καμιά τριτοκοσμική χώρα (Ουζμπεκιστάν, Κορέα ή Βιρμανία), αλλά από την πολιτισμένη Δύση, είναι ο σαραντάχρονος Αυστραλός ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασσάνζ.
Ο Julian Assange, κρατείται σε φυλακή του Λονδίνου από τις 7 Δεκέμβριου κατόπιν ενταλµατος σύλληψης που έφτασε από τη Σουηδία, όχι για τις αποκαλύψεις που δημοσίευσε μέσα από την ιστοσελίδα του για τα έργα της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής και τους διαπλεκόμενους ανά τον κόσμο ηγέτες, αλλά για «σεξουαλικά εγκλήµατα!»

Free Julian Assange!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου