Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ανθρωπιστές κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων "ελευθερίας" και "δημοκρατίας".

Νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες με Αμερικανούς στρατιώτες να βεβηλώνουν πτώματα στο Αφγανιστάν δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Ήδη ο Αμερικανικός στρατός, ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει τις πράξεις αυτές μυστικές, αναγκάστηκε να απολογηθεί δημόσια για τη συμπεριφορά των στρατιωτών του και ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο των τριών αμάχων, τα κεφάλια των οποίων κρατούνται σαν τρόπαια, στις αποκρουστικές φωτογραφίες.

«Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε σήμερα τρεις φωτογραφίες που βαρύνουν τη θέση αμερικανών στρατιωτών κατηγορούμενων για ωμότητες στο Αφγανιστάν, των οποίων τη δημοσίευση ήθελε με κάθε τρόπο να εμποδίσει το Πεντάγωνο.
Στις δύο από τις φωτογραφίες, δύο αμερικανοί στρατιώτες στέκονται δίπλα στη σορό ενός άμαχου, τον οποίο δολοφόνησε σκόπιμα η μονάδα τους, και τραβούν τον νεκρό από τα μαλλιά, σαν τρόπαιο.

Δώδεκα στρατιώτες της ίδιας μονάδας εδιώχθησαν από τη στρατιωτική δικαιοσύνη και πέντε μεταξύ αυτών αναμένεται να περάσουν από στρατοδικείο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε στρατιώτες φέρονται να είχαν οργανώσει για να διασκεδάσουν τη δολοφονία τριών Αφγανών πολιτών την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2010, στη διάρκεια της αποστολή τους στη νότια επαρχία Κανταχάρ, και μερικοί εξ αυτών είχαν διαμελίσει τα πτώματα και κρατώντας διάφορα μέλη στα χέρια τους φωτογραφίστηκαν δίπλα στους νεκρούς.

Μια τρίτη φωτογραφία δείχνει τα πτώματα δύο θυμάτων, καθισμένα πλάτη με πλάτη μπροστά από ένα τεθωρακισμένο. Σύμφωνα με το περιοδικό, η φωτογραφία βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των κατηγορουμένων.

Το περιοδικό γράφει ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιδίωξε με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, καθώς φοβόταν ότι αυτό θα είχε την ίδια συνέπεια με τη δημοσίευση φωτογραφιών που είχαν ληφθεί από τους αμερικανούς φρουρούς στη φυλακή του Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ που διέπρατταν βασανιστήρια και μεταχειρίζονταν ταπεινωτικά τους κρατούμενους για προσωπική τους ευχαρίστηση.

"Δημοσιεύουμε μόνο ένα ελάχιστο μέρος, τρεις από σχεδόν 4.000 φωτογραφίες και βίντεο, μόλις αυτό που είναι απαραίτητο για να διηγηθούμε την ιστορία ενός πολέμου που άρχισε με τις καλύτερες προθέσεις, που ήταν η εκδίωξη των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν, ο οποίος είχε εγκριθεί από τον ΟΗΕ, αλλά που εδώ πολύ καιρό έγινε ένας άλλος πόλεμος", γράφει το περιοδικό». Εφημ. Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου