Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Λαμόγια παντού.


Αφήνετε πουρμπουάρ (tips το λένε τώρα), στο γκαρσόνι; Ακόμα και σ’ αυτήν την εποχή της κρίσης και του ζορίσματος, ανήκετε σ’ αυτήν την ευγενή κατηγορία των κιμπάριδων και γενναιόδωρων τύπων; Που θέλετε να ανταμείψετε τον ευγενικό και εξυπηρετικό σερβιτόρο/α στην καφετέρια ή στην ταβέρνα;
Μην το κάνετε. Πεταμένα λεφτά. Ή αν σκοπεύετε να το κάνετε, ρωτήστε πρώτα το υποκείμενο της γενναιοδωρίας σας: «Τα τιπς τα μοιράζεστε τα γκαρσόνια μεταξύ σας ή τα κρατάει το αφεντικό;» Και αναλόγως της απαντήσεως, πράξτε.

Είναι σύνηθες στις μέρες μας το αισχρό και χυδαίο φαινόμενο, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού να βουτάει τα πουρμπουάρ των σερβιτόρων (που δίνει ο αθώος πελάτης ο οποίος θέλει να "φιλέψει" τo συγκεκριμένο γκαρσόνι για τις υπηρεσίες που του παρείχε) και να τους δίνει σκέτο το μεροκάματο.
Εγώ αυτό κάνω. Ρωτάω πρώτα. Έστω και τα 50 λεπτά που διαθέτω, δεν γουστάρω να καταλήξουν σε ξένες τσέπες.

5 σχόλια:

  1. Και αν τα κρατάει το αφεντικό να είσαι σίγουρη πια πως θα σου πεί το γκαρσόνι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ελίτσα,
    καλησπέρα. Ναι σου το λέει, "Κρατείστε κυρία μου τα λεφτά σας, δεν τα παίρνουμε εμείς".
    Έχει σιχαθεί η ψυχή τους την ατιμία.
    Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αθήνα, αλλά εδώ το έχουν ξεφτιλήσει οι μαγαζάτορες το θέμα. Είναι αισχρότητα, ανηθικότητα, κλοπή.
    Αλήθεια, έχεις κάποιο γνωστό σου παιδί (ή μεγαλύτερο) που να δουλεύει σερβιτόρος; Με μαύρο μεροκάματο σκέτο χωρίς φιλοδώρημα που του αφήνεις εσύ;
    Εδώ γνωριζόμαστε μεταξύ μας, οπότε τα νέα κυκλοφορούν κι έτσι ξέρουμε ποιος κλέβει και ποιος όχι.
    Υ.Γ. Έχω ακούσει ότι το κάνουν και στα κομμωτήρια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω δουλέψει εγώ σαν σερβιτόρα..
    Πάντα λοιπόν αφήνω μπουρμουάρ..Δεν μπορώ να μην το κάνω
    Το τι θα κάνει ο σερβιτόρος είναι στη δική του κρίση..Αν θα το δεχτεί λέγοντας στον κάθε πελάτη τι συμβαίνει (πράγμα που δεν προσφέρει τίποτα σε κανέναν) ή αν θα το καταγγείλει στο σωματείο του, ακόμα και στην επιθεώρηση εργασίας..έτσι κατα την γνώμη μου γίνεται ο αγώνας και όχι εκ του ασφαλούς και σιγανά στ αυτί..
    Γνώμη μου βέβαια εεε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ελίτσα,
    από τότε που δούλευες εσύ σερβιτόρα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σ' αυτή τη χώρα, μα πάρα πολλά.
    Εδώ σου μιλάω ότι δουλεύουν ανασφάλιστοι...
    Τι καταγγελίες μου λες τώρα, εδώ δουλεύουν μαγαζιά που το φαί τους δεν το τρώνε ούτε οι σκύλοι. Κανείς δεν τους κλείνει κι ας έχουν γίνει έλεγχοι του Υγειονομικού, καταγγελίες κλπ, κλπ.
    Απλώς έχω αρχίσει να πιστεύω περισσότερο στην ατομική δράση στις μέρες μας.
    Υ.Γ. Την επόμενη φορά που θα αφήσεις πουρμπουάρ, ξανασκέψου το. Αν θα το βουτήξει ο ιδιοκτήτης και το μάθαινες, δε θα αισθανόσουν κορόιδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι εεε????
    Ανατολή...κανένα μαγαζί δεν δουλεύει για πολύ όταν το φαγητό δεν το τρώνε ούτε οι σκύλοι..
    Δεν δούλευα δα καιτον περασμένο αιώνα σαν σερβιτόρα..
    Θα μπορούσα να ήμουν ακόμα στη ίδια δουλειά αν δεν είχα προ μηνών ένα ατύχημα..
    Επιμένω ότι όχι δεν θα αισθανόμουν κορόϊδο τουλάχιστον τόσο κορόϊδο όσο ένας εργαζόμενος που παραχωρεί τα δικαιώματά του (άσχέτως αν δεν συμφωνώ γενικά με τα μπουρμπουαρ...αλλά αυτό ειναι μια άλλη ιστορία..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή