Σύμφωνα με το δικαστήριο οι προσφεύγοντες, μαζί με ακόμη 250 Έλληνες είχαν ασκήσει αγωγή αποζημίωσης κατά της Γερμανίας το 1995 στην Ελλάδα και δύο χρόνια αργότερα δικαιώθηκαν μερικώς. Η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το εφετείο, ωστόσο ο τότε Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης της απόφασης για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου (γερμανικών ακινήτων), στην Ελλάδα.
Τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία είχαν ασκήσει παράλληλα αγωγή αναγνώρισαν ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί ανυπολόγιστο πόνο αλλά δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, καθώς επικαλέστηκαν τις διεθνείς συμβάσεις και τον γερμανικό νόμο του 1953, καθώς και το γεγονός ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή τους, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των θυμάτων να στραφούν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.
Για την Ιστορία: εδώ και χρόνια κάποιοι ηγέτες μας είναι υποτελείς στους Γερμανούς...
Ήταν το 2001, που ο Γιάννης Σταμούλης δικηγόρος των θυμάτων, ξεκινάει τη διεκδίκηση της καταβολής των επιδικασθέντων, υποχρεώνοντάς τον να ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, προχωρώντας στην κατάσχεση γερμανικών ακινήτων στην Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, αντί να σταθεί αρωγός του στο «εθνικό μας θέμα», βάζει εμπόδια. Αρνείται να χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια -το άρθρο 923 της Ελληνικής Πολιτικής Δικονομίας, προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος περιουσίας αλλοδαπού Δημοσίου. Μια άδεια που δε δόθηκε ποτέ από τον υπουργό Μιχάλη Σταθόπουλο.
Διαβάζουμε στον τύπο της εποχής:
Τρίτη 4 Ιουλίου 2000
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Αθήνα: Πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς τους συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας του Διστόμου. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συγκάλεσε, σήμερα Τρίτη, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Γιώργου Παπανδρέου και Μιχάλη Σταθόπουλου, προκειμένου να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας άφησε να διαφανεί ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει, τουλάχιστον προς το παρόν, την κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου και τον πλειστηριασμό της, ώστε να καταβληθούν οι "πολεμικές επανορθώσεις" ύψους 15 δισεκατομμυρίων δραχμών στους συγγενείς των θυμάτων των ναζί. Ο Δ.Ρέππας, σε χθεσινές δηλώσεις του, τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, "δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος αλλοδαπού Δημοσίου, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης". Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι "το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι ένα σημαντικό θέμα και το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει το καλύτερο δυνατόν".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου