Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

επίσημοι παλιάτσοι

Τούτες τις μέρες με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών και τον πόλεμο λάσπης που εξαπολύθηκε εναντίον τους, (από εχθρούς και φίλους), κάποιοι με εξέπληξαν ευχάριστα και κάποιοι άλλοι δυσάρεστα με τις απόψεις τους. Επιλέγω να αναδημοσιεύσω ένα άρθρο του καθηγητή Γ. Ρούσση, από την Κυρ. Ελευθεροτυπία.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων από τα διάφορα, βασιλικότερα του βασιλέως, φερέφωνα της κυβέρνησης, είναι όλο και πιο προκλητικός.

Στην πραγματικότητα ενώ όλοι τους καμώνονται πως αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην απεργία και την κινητοποίηση, όταν αυτά τα δικαιώματα εφαρμόζονται στην πράξη, τα καταγγέλλουν από τη μια ως αντιδημοκρατικά και από την άλλη διότι πλήττουν άλλες κατηγορίες πολιτών από εκείνες που κινητοποιούνται, ενώ η αιτία της κινητοποίησης, τα αιτήματα εκείνων που κινητοποιούνται, παραμένουν συνήθως άγνωστα.

Ετσι οι αγωνιζόμενοι παρουσιάζονται ως αντικοινωνική ομάδα που στρέφεται κατά της υπόλοιπης κοινωνίας, η οποία όμως αντιμετωπίζεται ως νομιμόφρων και μη αντικοινωνική όσο βρίσκεται σε χειμερία νάρκη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, θυμίζω ότι οι αγρότες κατηγορούνται διότι εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων και των εμπορευμάτων.

Οι καταληψίες φοιτητές διότι παρεμποδίζουν όσους θέλουν να εργαστούν ή να διδαχτούν να μπουν στις αίθουσες.

Οι όποιοι διαδηλωτές διότι πλήττουν τους μαγαζάτορες και δημιουργούν κυκλοφοριακό .

Οι οδοκαθαριστές διότι πλήττουν τη δημόσια υγεία και την εικόνα των πόλεων. Οι ναυτεργάτες διότι πλήττουν τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Υποθέτω, οι δημοσιογράφοι επειδή μας στερούν τις ειδήσεις... και πάει λέγοντας.

Στην πραγματικότητα εκείνο που επιδιώκεται είναι:

*Να θαφτούν οι αιτίες που γεννούν τις κινητοποιήσεις.

*Να στραφεί η υπόλοιπη κοινωνία ενάντια σε όποιον κινητοποιείται, και να υποσκαφτεί η έκφραση αλληλεγγύης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

*Να αναχθούν σε κυρίαρχες οι παράπλευρες απώλειες της όποιας κινητοποίησης και όχι οι απώλειες που προκύπτουν από τα αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν στις κινητοποιήσεις, μέτρα τα οποία υποστηρίζεται ξεδιάντροπα ότι λαμβάνονται για το καλό των εργαζομένων. Ετσι για παράδειγμα συνέβη με την «απελευθέρωση» των απολύσεων η οποία, όπως δήλωνε ανερυθρίαστα ο κ. Μανώλης Καψής στο δελτίο του Mega της 19/6/2010, καταπολεμά την ανεργία.

*Και κυρίως και πάνω απ' όλα επιδιώκεται να περιοριστούν ακόμη και τα λειψά αστικά δικαιώματα σε απλές διακηρύξεις αρχών, οι οποίες από τη στιγμή που πλήττουν στην πράξη την αστική τάξη και την εξουσία της, αυτή τα καταπολεμά είτε άμεσα καταστέλλοντάς τα, είτε δικαστικά, είτε χρησιμοποιώντας τα ιδεολογικά βαποράκια της.

Με αυτόν τον τρόπο όμως αποδεικνύουν τα πραγματικά όρια των αστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποδεικνύουν ότι ο σεβασμός τους όχι μόνον μπαίνει σε δεύτερη μοίρα απ' ό,τι η υπεράσπιση του αστικού καθεστώτος, αλλά ακόμη ότι η ουσιαστικοποίησή τους προϋποθέτει την υπέρβασή του.

Είναι σαφές ότι η βαθύτατα ταξική, αντιδραστική, πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για να μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη, θα συνοδευτεί από την ένταση του αυταρχισμού και της άμεσης βίας. Αυτό όμως όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά είναι και επικίνδυνο για το ίδιο το σύστημα, στο βαθμό που είναι απαράβατος νόμος η βία να γεννά βία. Γι' αυτό και επιδιώκεται ταυτόχρονα να αποσπαστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αν όχι άμεσα υπέρ των «κακών» μεν «αναγκαίων» δε για τη «σωτηρία της πατρίδας» αντιλαϊκών μέτρων , τουλάχιστον έμμεσα κατά όσων κινητοποιούνται εναντίον τους.

Σε αυτόν το θλιβερό ρόλο έχουν ενταχθεί και όλοι εκείνοι οι κατά Νίτσε «επίσημοι παλιάτσοι», εκείνοι οι «περιττοί» και «ευκίνητοι πίθηκοι» που κάθε βράδυ εκ του ασφαλούς «χύνουνε τη χολή τους» κατά των αγωνιζόμενων εργαζομένων και των κινητοποιήσεών τους και αυτό το ονομάζουν ειδήσεις.

Μια και μοναδική απάντηση μπορεί να τους δοθεί. Να αντιδράσουμε σύσσωμοι ως «αντικοινωνικοί» γι' αυτούς πολίτες, και να τους αφήσουμε με μοναδικό σύμμαχο την τάξη που κάποτε πολλοί απ' αυτούς έφτυναν και σήμερα γλείφουν.


Σημ. Ανατολής: Κύριε καθηγητά, καλή δύναμη. Πίστη και αισιοδοξία χρειάζεται για να πολεμήσετε τον «εχθρό». Πίστη, αισιοδοξία και πάθος. Όπως αυτό που μας δείχνετε στα κείμενά σας. Σας στέλνω πολλή, πολλή θετική ενέργεια και ένα λουλούδι.
Και επειδή πολλοί από εσάς δεν γνωρίζουν, δεν έχουν βλέπετε συγγενή ή φίλο ναυτικό, διαβάστε κάτι παλιό, από το Έθνος 31/12/2009, αυτό:

SOS για άνεργους ναυτικούς

Tην ανάγκη αύξησης των επιδομάτων που λαμβάνουν οι άνεργοι ναυτικοί υπογραμμίζει με επιστολή του προς την υπουργό Oικονομίας, Aνταγωνιστικότητας και Nαυτιλίας, Λούκα Kατσέλη, ο πρόεδρος του Oίκου Nαύτου Aθανάσιος Bαρίνος. H επιστολή έχει ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου. O συντάκτης της με έμφαση επισημαίνει: «Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι άνεργοι ναυτικοί και απαιτούν την αλλαγή των προϋποθέσεων, αλλά και την αύξηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, αλλά και εκείνο της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Aνεργοι ναυτικοί «γιορτάζουν» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω από τον Oίκο Nαύτου βράζοντας φασολάδα

Xθες το πρωί άνεργοι ναυτικοί γιόρτασαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έξω από τον Oίκο του Nαύτου, βράζοντας φασολάδα και τρώγοντάς τη με ελιές και ψωμί. Tα αιτήματά τους, που αντιπροσωπεία παρέδωσε στον σύμβουλο του YΠOIAN Γ. Pοΐδη, είναι τα εξής:

  • Aποκρατικοποίηση του Γραφείου Eυρέσεως Nαυτικής Eργασίας. Nα αποτελείται η πλειοψηφία του ΔΣ από εκπροσώπους τ ων ναυτεργατικών ενώσεων.
  • Eπιδότηση όλων των άνεργων ναυτικών χωρίς προϋποθέσεις.
  • Tο επίδομα ανεργίας καθώς και τα έκτακτα επιδόματα κατά τις εορτές να φτάνουν τα 1.120 ευρώ.
  • Oλοι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Yπολογισμός του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη.

Σύμφωνα με την επιστολή του A. Bαρίνου, από τον Oίκο Nαύτου στον Πειραιά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση έλαβαν 3.208 άνεργοι. Aλλοι 992 την έλαβαν στην επαρχία. Tο Eπίδομα Kοινωνικής Aλληλεγγύης είχαν λάβει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 170 δικαιούχοι.

Aπλήρωτος ναυτικός του πλοίου «Πάραλος», που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Περάματος, ανέβηκε χθες το πρωί στο άλμπουρο και απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει. O ναύτης κατέβηκε, αφού πρώτα η εταιρεία έδωσε μέρος των οφειλόμενων αποδοχών ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Oικονομίας, Aνταγωνιστικότητας και Nαυτιλίας.

Tο θέμα των απλήρωτων του «Πάραλος» θα λυθεί μέσω του NAT.

AEGEAN Wind: EPXONTAI OI ΣOPOI

Προς επίλυση βαίνει το πρόβλημα με τη μεταφορά των σορών των τριών Eλλήνων ναυτικών του φορτηγού πλοίου Aegean Wind, αφού είναι πολύ πιθανό να φτάσουν απόψε με αεροπλάνο στη χώρα μας.

Oι προσπάθειες των υπουργείων Eξωτερικών, Oικονομίας, Aνταγωνιστικότητας και Nαυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Yγείας να μεταπειστούν οι Aρχές του Kουρασάο που επέμεναν να αποτεφρωθούν οι σοροί συνεχίστηκαν και χθες. Yπενθυμίζεται ότι στο Aegean Wind είχε ξεσπάσει φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε 3 Eλληνες και 6 Φιλιππινέζους ναυτικούς.

Hδη στα χέρια των Aρχών του Kουρασάο βρίσκεται έγγραφο που ζητήθηκε, ενώ σήμερα τα ξημερώματα θα έφτανε εκεί αεροσκάφος, που ναύλωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.


Σημ. Ανατολής: Στο Γιώργο Μ. που βολοδέρνει 15 χρόνια τώρα στο Σουέζ και στο Γιάννη Κ. που θέλει να κρατήσει το σπίτι του πάση θυσία και που νιώθει τόσο περήφανος για το γιο που σπουδάζει, "το γιατρό μου", όπως λέει με καμάρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου