Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

"Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις"

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου του 1967, δολοφονήθηκε στη ζούγκλα της Βολιβίας ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ήταν μόνο 39 χρονών. Δεν γέρασε. Ίσως γιατί οι μύθοι δεν πρέπει να γερνάνε...

Το φθινόπωρο του 1966 εγκατέλειψε θέσεις και αξιώματα στην Κούβα και βρέθηκε στη Βολιβία για να συνεχίσει εκεί το επαναστατικό του έργο. Σαν ένας σύγχρονος  Σιμόν Μπολιβάρ, θεωρούσε τη Λατινική Αμερική, όχι ως ένα σύνολο χωριστών εθνών, αλλά ως μια πολιτιστική και οικονομική ενότητα που οραματιζόταν να τη δει ελεύθερη.
O Τσε Γκεβάρα και οι αντάρτες του όμως δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τους φτωχούς Βολιβιανούς αγρότες και η προσπάθειά του να φέρει την επανάσταση και στην Βολιβία κατέληξε σε αποτυχία.
Στις 8 Οκτωβρίου, η ομάδα των ανταρτών που καθοδηγούσε οΤσε Γκεβάρα, περικυκλώθηκε. Κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης, στην περιοχή του φαραγγιού του Τσούρο, ο Γκεβάρα τραυματίστηκε, συνελήφθη από το βολιβιανό στρατό και αργότερα μεταφέρθηκε στον πλησιέστερο οικισμό Λα Χιγκέρα. Την καταδίωξη του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία παρακολουθούσε κλιμάκιο της CIA που μαζί με αμερικανούς στρατιώτες είχαν έρθει να δώσουν τέλος στον κακοποιό αυτό που πήγαινε να ανάψει μεγάλη φωτιά σ’ ολόκληρη την ήπειρο.
Μετά από μερικές ώρες ανακρίσεων στο σχολείο του χωριού Λα Χιγκέρα, ο αιχμάλωτος Γκεβάρα δολοφονήθηκε, στις 9 Οκτωβρίου 1967, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν (Mario Terán). Ο συγκεκριμένος αρχικά δίστασε να εκτελέσει την εντολή για τη δολοφονία του, αλλά τελικά πυροβόλησε τον αιχμάλωτο, ο οποίος λέγεται ότι του είπε «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις».
Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο κράτησε αρχικά επιφυλακτική στάση απέναντι στην είδηση του θανάτου του, ωστόσο στις 15 Οκτωβρίου, αποδέχτηκε το γεγονός, μετά από την εμφάνιση των φωτογραφικών αποδείξεων.

Έμεινε θαμμένος σε μυστικό τάφο στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας μέχρι το 1997 οπότε και ανακαλύφθηκε. Αφού μεταφέρθηκε στην Κούβα, κηδεύτηκε στην αγαπημένη του Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος ελευθέρωσε το 1958 ανοίγοντας το δρόμο για την τελική νίκη της κουβανικής επανάστασης.

Το βίντεο είναι από: Kirkh70 



Το τραγούδι του βίντεο είναι από το Άλμπουμ: Apurimac-Χωρίς Σύνορα
Μουσική:Carlos Puebla-Editora Musical De Cuba
Ελληνικοί στίχοι: Δέσποινα Φορτσερά
Συμμετέχουν: Β.Παπαπακων/νου-Α.Ιωαννίδης-­Λ.Μαχαιρίτσας-Χ.Θηβαίος-Μ.Πασχαλίδης-Δ.Τσακνής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου