Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε.

Η Ναόμι Κλάϊν, διάσημη καναδέζα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, που θεωρείται η «Πασιονάρια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, μιλάει για τον ρόλο του ΔΝΤ και τους κινδύνους για την Ελλάδα.

Συγγραφέας του «Δόγματος του σοκ» (Τhe Shock Doctrine) το οποίο αποτελεί μια σκληρή πολεμική εναντίον του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον αποκαλεί , ερευνά συνεχώς σημαντικά θέματα προσφέροντας μία εναλλακτική ματιά στα πράγματα. Ανάμεσα σ΄αυτά είναι και η δράση του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες την τελευταία 30ετία, όπου αποτυπώνονται οι δραματικές επιπτώσεις της παρέμβασής του, κυρίως στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία), τη Ρωσία και τώρα στην Ελλάδα.

Γεννημένη στο Μόντρεαλ το 1970 όπου η αριστερή οικογένειά της μετανάστευσε το 1967 από τις ΗΠΑ λόγω της αντίθεσής της στον πόλεμο του Βιετνάμ επηρεάστηκε από το έντονα πολιτικοποιημένο οικογενειακό της περιβάλλον. Συνέχισε την «παράδοση» και θεωρείται σήμερα μια από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της εποχής της, με τέτοια απήχηση στην αμερικανική αριστερά ώστε να θεωρείται από πολλούς ως διάδοχος του Νόαμ Τσόμσκι.

Η άποψη της (όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη σε πρωινή ελληνική εφημερίδα) σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν καταπέλτης. Είπε μεταξύ άλλων:

---«Η Ελλάδα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Και για να γίνει, σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Έχουν ήδη διαγνώσει, στην πρώτη φάση, ότι είστε άρρωστοι, ότι ο χαρακτήρας των Ελλήνων είναι άρρωστος».

---«Στην αρχή της κρίσης με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Επεσήμαινα μάλιστα, το γεγονός αυτό σε αμερικανούς συνομιλητές μου, όταν είχαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες την κρίση με τις τράπεζες.

---«Μετά το κλίμα σταδιακά άλλαξε. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισε η “εκπαίδευση» για να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι γι΄ αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Επεκτείνεται και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου. Κλασική περίπτωση όπου οι κυβερνήσεις βρίσκουν το κατάλληλο άλλοθι. Αφού εμείς είμαστε ανίκανοι να τα καταφέρουμε μόνοι μας, ας φέρουμε κάποιους άλλους να το κάνουν για εμάς».

---«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική, κατά μία έννοια. Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μιλάμε πλέον απλώς για την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της οικονομίας. O σκοπός είναι η απενοχοποίηση των τραπεζών, η μεταφορά του βάρους της αποτυχίας από τους ώμους των ελίτ σε εκείνους των απλών ανθρώπων». Και το τελευταίο και θανατηφόρο:

---Μετά και την εμπειρία της Αργεντινής το ΔΝΤ ήταν έτοιμο να χρεοκοπήσει, τόσο ιδεολογικά όσο και χρηματικά. Μην ξεχνάτε ότι είχε αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και χρυσό από τα αποθέματά του. Και βέβαια η εικόνα του στον αναπτυσσόμενο κόσμο ήταν τόσο κακή που οι ηγεσίες των χωρών αυτών δεν ήθελαν να το δουν μπροστά τους. Τώρα όμως το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”:την Ευρώπη. Κατά έναν περίεργο τρόπο το σώσατε από τη χρεοκοπία». 


Δείτε το βίντεο από την ιστοσελίδα της δημοσιογράφου, όπου περιγράφει τη θεωρία της (Τhe Shock Doctrine-Δόγμα του Σοκ) . Είναι σοκαριστικό!
Το βίντεο είναι από: HellkreatoR

2 σχόλια:

  1. "ο μπρεχτ ειναι οσο ποτε επικαιρος
    πεσαν να τους φανε ολους κ εσυ δε μιλαγες
    τωρα που τρωνε εσενα,δεν εχει μεινει κανενας να διαμαρτυρηθει
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ
    εγω δε λεω οτι ειμαστε αγιοι
    οτι ολα ειναι καλως καμωμενα κ δεν εχουμε ατομικη ευθυνη
    εχουμε κ πολυ μεγαλη κ οι βολεμενοι σε αυτη τη χωρα ειναι τρομακτικα πολλοι
    αλλα ρε παιδια,μας καναν να μισουμε ο ενας τον αλλον με τελικο σκοπο να μισησουμε τον εαυτο μας κ να σκυψουμε το κεφαλι
    διχως να διαμαρτυρηθουμε για την εξοντωση που συντελειται
    αυτη ειναι η ναζιστικη προπαγανδα τους, αψογη.
    ΦΤΑΙΤΕ ΟΛΟΙ,ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΡΟΥΦΗΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ
    αυτο το εργο παιζουν τα οργουελιανα μεσα μαζικης εξαθλιωσης ΣΚΑΣΤΕ Κ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ"

    Τα παραπανω τα εχω γραψει ηδη απο τον Μαρτιο εδω
    http://celinathens.blogspot.com/2010/03/blog-post_15.html
    (Η ελλειψη παραγραφων οφειλεται στο οτι τα μετεφερα απο ενα ακομη παλαιοτερο σχολιο που ειχα κανει σε αλλο μπλογκ..και μεταφερθηκαν στο δικο μου το μπλογκ λιγο χυμα)

    Καταλαβαινεις λοιπον Ανατολη οτι δε μπορω παρα να συμφωνησω απολυτως με την Κλαιν.Δε το παιζω εξυπνακιας τωρα!Αλλα τα εχω σκεφτει κ τα εχω γραψει προ εξαμηνου.Ο οποιοσδηποτε με στοιχειωδη ευφυια που παρακολουθει τα εν Ελλαδι τεκταινομενα,θα μπορουσε να το διαπιστωσει.
    Ο οποιοσδηποτε, πλην χαζων και γαλαζοπρασινων κομματοσκυλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Αγαπητέ celin,
    Συγνώμη για την αργοπορία αλλά ήμουν εκτός σπιτιού, στα πάτρια εδάφη...
    α) το ποίημα που αναφέρεις στην αρχή "όταν ήρθαν,"δεν είναι του Μπρεχτ, όπως λανθασμένα νόμιζα κι εγώ. Ανήκει στον Martin Niemöller, Γερμανό πάστορα και θεολόγο,που πέρασε 8 χρόνια σε στρατόπεδα.
    β)γιατί αδικείς τη ναζιστική προπαγάνδα; Οι ναζί έκαναν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι δικοί μας άθλιοι κυβερνώντες και προπαγανδιστές τους: εξύψωναν τους Γερμανούς ως λαό, τους ενίσχυαν το αυτοσυναίσθημα, την πίστη στις δυνάμεις τους κλπ. Δεν τους υπέβαλλαν νυχθημερόν και δεν τους έκαναν εντέλλει να πιστέψουν την θεωρία ότι είναι άχρηστοι, κλέφτες και απατεώνες. Ότι είναι άξιοι της ταπεινωτικής και ατιμωτικής συμπεριφοράς των ξένων. (Το αντίθετο έκανε ο Χίτλερ για να ανυψώσει το ηθικό των Γερμανών μετά την ταπεινωτική ήττα του Α΄Παγκοσμίου).
    γ) Είδες πουθενά το προχθεσινό ξέσπασμα των Ισλανδών στη Βουλή, που έκαναν σύχριστους τους βουλευτές τους (με την ανοχή των αστυνομικών που απλώς παρακολουθούσαν, ούτε ένα δακρυγόνο δεν έπεσε).Βροχή τα αυγά. Πουθενά. Ούτε στα μπλογκς.
    Δες εδώ φωτο:
    http://iceland-dori.blogspot.com/2010/10/protest-in-icelandand-members-of.html
    και βιντεάκι από το Euronews:
    http://www.euronews.net/2010/10/02/protests-greet-iceland-s-parliament-reopening/
    Οι "κρυόκωλοι" σκανδιναβοί μας βάζουν τα γυαλιά.

    δ)Στην Ελλάδα αντίθετα ξυνόμαστε. Κι ας φωνάζει η Κλάιν. Κι ας μας λέει ο Μαξ Κάιζερ ότι είμαστε κότες, βιτσιόζοι, μαζόχες και μας αρέσει να μας πηδ..ε.
    ε)Έχω κι εγώ μια θεωρία για την απαθή στάση μας που με περιτριγυρίζει τόσον καιρό σα κατάρα και που κάποια στιγμή θα τη γράψω. Κι ας στεναχωρίσω πολλούς. Αλλά αν δεν τα βγάλω από μέσα μου θα αρρωστήσω....
    Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή