Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Κοινωνικές παροχές εν μέσω μνημονίου ή αλλιώς: παραμύθια τούμπανα


«Αγαπητοί καταναλωτές,
Η ΔΕΗ σας ενημερώνει ότι η Πολιτεία με την υπ' αριθ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.10 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θέσπισε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνους, μακροχρόνια ανέργους και ΑΜΕΑ. Το τιμολόγιο αυτό θα παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας».

Ρωτούσα πολύ καιρό τώρα αν ο αδερφός μου που ανήκει σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, έκανε την αίτηση για φτηνότερο ρεύμα. Περίμενε με αγωνία να του έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός με τους απαιτούμενους αριθμούς παραστατικού για να μπορέσει να κάνει την αίτηση. Προ ημερών του ήρθε. Όλο χαρά μου το ανακοίνωσε και άρχισε να συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά για να μου τα δώσει να τα καταθέσω ηλεκτρονικά. Εγώ ως πιο υποψιασμένη με τις «παροχές» της συγκεκριμένης κυβέρνησης, του έκοψα τη φόρα. «Κάτσε να δούμε πρώτα αν δικαιούσαι να μπεις στη φασαρία, μπορεί να έχεις 3 παιδιά όμως το συνοδευτικό σημείωμα της ΔΕΗ το έγραφε καθαρά:


«Βασικές Προϋποθέσεις
Τρίτεκνους: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το αφορολόγητο όριο της κατηγορίας τους και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.200kWh»

Κοιτάζουμε τον εκκαθαριστικό λογαριασμό του 4μήνου που του εστάλη για να πληρώσει 163 ευρώ (χωρίς τον έναντι). Η κατανάλωση που ανέγραφε ισοδυναμούσε με 1.600 kWh, το τετράμηνο.
Προσπαθεί να το συνειδητοποιήσει. Μια οικογένεια με 3 μικρά παιδιά που ζει σε ένα δυάρι(!), μαγειρεύει σε κουζίνα γκαζιού, ψήνει τα ψητά στην ξυλόσομπα και έχει ηλιακό θερμοσίφωνα, πού στο διάολο τα κατανάλωσε 1600 kWh ρεύμα! Ξανακοιτάζει το πλαφόν κατανάλωσης: «από 200kWh - 1.200kWh». Εκεί πάνω άρχισε να κατεβάζει καντήλια και χριστοπαναγίες. Είναι δυνατόν μια οικογένεια με 3 παιδιά να καταναλώνει 200 kWh ρεύμα; Τόση μεγάλη κοροϊδία από τη μεριά των κυβερνώντων; Τόσο χοντρό δούλεμα; Τα 200 kWh είναι η κατανάλωση που αντιστοιχεί στο άναμμα ενός γλόμπου κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια  του τετραμήνου. Στη συνέχεια έκανε οικογενειακή σύσκεψη προκειμένου να ανακαλύψει που ξοδεύονται 1.600 kWh που καταναλώνει κάθε τετράμηνο. Στο πλυντήριο που βάζει η νύφη μου μέρα παρά μέρα και στο συνεπακόλουθο σίδερο; Στην τηλεόραση; Ή στον υπολογιστή που ανάβει κάθε σαββατοκύριακο;
Προσπάθησε να ανακαλύψει κανέναν ρεαλιστικό τρόπο να ρίξει την κατανάλωση του ρεύματος τους επόμενους μήνες, αλλά και πάλι να τη ρίξει κατά 400 kWh, είναι φύση αδύνατον. Να φοράνε τα παιδιά τα ρούχα βρώμικα 3-4 μέρες για να μειώσει το πλυντήριο; να κόψει το σιεδέρωμα και να φοράει όλη η οικογένεια τα ρούχα ασιδέρωτα; να ανάβουν το βράδυ κεράκια για να φωτίζονται για να μην καίνε οι γλόμποι; αλλά και πάλι μια φορά που το δοκίμασε ο μικρός κόντεψε να βάλει φωτιά στο σπίτι και δεν το ξαναεπιχείρησε.
Πλήρης αδιέξοδο. Δώρον άδωρον. Εξαγγελίες της Κυβέρνησης μόνο για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου, να εξαπατά το λαό ότι κάνει κοινωνική πολιτική για τις «ευπαθείς ομάδες». Ξετσιπωσιά. Ποιους αφορά; Ανθρώπους που μένουν σε παράγκα; Ανθρώπους που ζουν μόνοι τους και έχουν εκ των πραγμάτων τόσο μικρή κατανάλωση ρεύματος; (Εγώ που ζω μόνη μου και μαγειρεύω κάθε 2-3 μέρες ή ανάβω το θερμοσίφωνα με χρονόμετρο, καταναλώνω γύρω στις 900kWh).Αλλά το γελειοδέστερο από όλα είναι ότι προ καιρού έκανε αφιέρωμα για το θέμα κάποιο κανάλι, (το MEGA νομίζω), όπου έκπληκτοι και τσαντισμένοι οι  δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι από τις χιλιάδες των δικαιούχων ελάχιστοι είχαν πάει να καταθέσουν αιτήσεις για να ωφεληθούν από το ευεργέτημα της Κυβέρνησης (την αστρονομική έκπτωση του 10 ή 20% στην αξία του ρεύματος). Ντροπή τους, δεν πάνε να επωφεληθούν από τις κοινωνικές παροχές και μετά κλαίγονται! Άξιοι της μοίρας τους!

Κάνοντας μια έρευνα σε γνωστούς και φίλους (θεωρητικά δικαιούχους), ανακάλυψα ότι κανείς τους δεν είχε κάνει αίτηση, γιατί πολύ απλά κανείς τους δεν είχε τις προϋποθέσεις.
Δείτε τι αναφέρει για τα ΑΜΕΑ:
«Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο, όπως αυτό διαμορφώνεται με συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογένειας με αναπηρία (67% και άνω) και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.200kWh»
Αυτοί όχι μόνο θα πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 1.200kWh, αλλά και το συνολικό τους εισόδημα να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο! Η φίλη μου η Άρτεμις που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο είναι εκτός ευεγερτήματος, γιατί το κράτος τη θεωρεί πλούσια (ο άντρας της είναι δημόσιος υπάλληλος), η Φωτεινή με τα τρία παιδιά έχει κατανάλωση ρεύματος εκτός ορίων, και ο Χρήστος, άνεργος, δεν είναι δυστυχώς αρκετούς μήνες άνεργος, είναι μόνο 10 μήνες κι ως εκ τούτου εξαιρείται και αυτός.
«Μακροχρόνια ανέργους: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών την 30/11/10»

Καταλαβαίνω τώρα γιατί ο μεγαλύτερος φόβος, η μεγαλύτερη αγωνία του κόσμου στις μέρες μας, είναι να μην του κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα. Να έχει λεφτά να πληρώνει τη ΔΕΗ (και εμού συμπεριλαμβανομένης).

Ως εκ τούτου, μην απορήσετε που οι ευχές μου για τις γιορτές, για όλο το σκυλολόι που κυβερνά, είναι οι εξής:

Κακό χρόνο να έχετε!
Οι μέρες σας μετρημένες!
Να φύγετε σύντομα κι αν όχι με ελικόπτερο, έστω και με πατίνι!!

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σου Ανατολή.Αυτά και πολλά άλλα, πέρα από το ότι μας οδηγούν στην εξαθλίωση, μας ξεφτιλίζουν κι΄ολας.
    Τέτοιο φτύσιμο τέτοια απαξίωση.
    Και μιας και ό λόγος για την ΔΕΗ κοίτα τιμολόγια και σε πια μεγέθη κατανάλωσης πηγαίνουν οι αυξήσεις.
    Ρε συ βοήθα, μπας και δεν καταλαβαίνω καλά. Αυτός που ξοδεύει 800 κιλοβατώρες θα έχει αύξηση 13,7%, δηλαδή η γιαγιά με τον παππούλη δίπλα μου, θα πληρώσουν με την σύνταξη των 712 ευρώ που παίρνουν αύξηση 13,7% και ο τυπάς με την σπιταρόνα και τα γκαλά του, θα έχει και μείωση;
    Και φυσικά δεν μιλάμε μονάχα για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις που έχουν .....βρε αή στο διάβολο, καλά τους έγραψα και γω στα κάλαντα του μπλόγκερ :
    Κακή σας μέρα άρχοντες.....
    Να έχεις υπ΄όψην σου ότι ήδη 700.οοο νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα τους και ήδη 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της ασφάλειάς τους.
    ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΥΞΗΣΕΩΝ.
    Από 0 - 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7 %.

    -Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6 %.

    -Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7 %.

    -Από 1201-1600 kwh αύξηση επίσης 2,7 %.

    -Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6 %.

    -Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4 %.

    -Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8 %.

    Με την ευκαιρία,χρόνια καλά, καλύτερες μέρες και αν γίνεται που απαιτείτε καλούς δυναμικούς αγώνες και αποτελεσματικούς, γιατί την έχουμε κάτσει την βάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Β.Β.
    αυτόν τον παραλογισμό με τις αυξήσεις της ΔΕΗ στους φτωχούς καταναλωτές, τον είδα κι εγώ στην Ελευθεροτυπία, σήμερα.
    Κι ύστερα απορούν γιατί από τα 1,2 εκατομμύρια "δικαιούχους", πήγαν μόνο οι 150.000 και υπέβαλλαν αίτηση!
    Βρε ουστ!
    Να φανταστείς μετά που έκανα την ανάρτηση μου ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ, ο έναντι, αυξημένος κατά 21 ευρώ από τον προηγούμενο.
    Τους δυναμικούς αγώνες περιμένω κι εγώ, όπως κι εσύ φίλη μου!
    Καλή δύναμη και άσβεστη οργή να έχουμε, γιατί όπως είπε και ο Μπέντι Τζάρετ, ένας βρετανός καθολικός μοναχός:
    "Ο κόσμος χρειάζεται την οργή. Ο κόσμος συχνά επιτρέπει το κακό, γιατί δεν είναι αρκετά οργισμένος"
    Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή