Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Οδός Καραολή Δημητρίου


Σαν σήμερα στις 10 Μαΐου του 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου, αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ απαγχονίστηκαν απ’ τους Άγγλους στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους Άγγλους κατακτητές.
Η θυσία τους ταυτίστηκε με το αίτημα ενός oλόκληρου λαού για  απελευθέρωση και εθνική ανεξαρτησία.

Βρέθηκαν στη φυλακή κατηγορούμενοι για διαφορετικές υποθέσεις, καταδικάστηκαν και οι δύο σε θάνατο και η μοίρα τους τούς έφερε να σταθούν την ίδια μέρα στην αγχόνη της εκτέλεσης. Η αγχόνη είχε στηθεί μέσα στο προαύλιο της φυλακής, ενώ μετά την εκτέλεση οι «φιλέσπλαχνοι» Βρετανοί δεν απέδωσαν καν τα σώματα των νεκρών παλικαριών στις οικογένειες τους, ώστε να ταφούν σωστά. Αντίθετα, τους έθαψαν μέσα στη φυλακή σε έναν ειδικό χώρο, όπου μετέπειτα έθαψαν και άλλους, και σήμερα είναι τόπος προσκυνήματος. Πρόκειται για τα λεγόμενα φυλακισμένα μνήματα.
Η γενναία στάση τους μπροστά στους δημίους τους και το γεγονός της θανάτωσής τους προκάλεσαν παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή. Την προηγούμενη μέρα (9 Μαΐου 1956) στην Αθήνα, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς  και διαδηλωτές, που ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Πολλοί οδοί στην Ελλάδα έχουν λάβει το όνομά τους απ’ το όνομα των δυο ηρώων.Οδός: Καραολή- (παύλα) Δημητρίου. 
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι ονοματεπώνυμο. Κάποιου Δημητρίου Καραολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου