Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Καμιά ψήφος δεν πάει χαμένη!


Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί ένα μέιλ με ταχύτητα αστραπής που υποστηρίζει ότι η ψήφος στα μικρά κόμματα που δεν μπαίνουν στην Βουλή όχι απλώς είναι χαμένη λόγω μη εκπροσώπησης, αλλά τελικά πριμοδοτεί τον 1ο κόμμα με ένα πριμ 50 εδρών.
Χωρίς να είμαι ειδική στον εκλογικό νόμο, η πριμοδότηση των 50 εδρών θα συμβεί έτσι κι αλλιώς. Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί όμως αν πολλές έγκυρες ψήφοι πάνε σε όσον το δυνατόν περισσότερα κόμματα (πιάσουν δεν πιάσουν το όριο του 3%), είναι ότι τα 2 πρώτα κόμματα θα έχουν μικρότερη εκπροσώπηση σε έδρες, από το να ψηφιστούν λιγότερα κόμματα, ακόμα και αν πάρουν το ίδιο ποσοστό!
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να σχηματίσουν κυβέρνηση 151 βουλευτών οι Τζέκιλ και Χάιντ.

Ένας νεαρός επιστήμονας ο Σταμάτης Καββαδίας το αναλύει επιστημονικά στο άρθρο του: Ξεκαθαρίζονταςτον Εκλογικό Νόμο: η Τελευταία Ευκαιρία της Δημοκρατίας!

Επειδή περιέχει τεχνικους όρους και είναι μακροσκελές (κι ως εκ τούτου κουραστικό), θα αναδημοσιεύσω το τελευταίο κομμάτι του από το οποίο προκύπτει το εξής εκπληκτικό: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «μπορούν» να κυβερνήσουν με μόλις 31%, γιατί θα μοιραστούν 182 έδρες αν μπουν λιγότερα κόμματα στη βουλή και αν δεν μοιραστούν οι έγκυρες ψήφοι σε "λοιπά" κόμματα που μένουν εκτός βουλής.
Με το ίδιο ποσοστό όμως 31% ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν τελικά μπουν 12 κόμματα στη βουλή και ψηφιστούν ένα σωρό μικρά που μένουν απ’ έξω, αυτοί οι δύο θα λάβουν 142 έδρες μόνο!!! (παίρνοντας και το μπόνους των 50 εδρών)
Γι’ αυτό αν θέλουμε να τους ανατρέψουμε ας πάμε την άλλη Κυριακή να  ψηφίσουμε όλοι, ακόμα και οι απογοητευμένοι, μπουχτισμένοι, διαολισμένοι, όλοι! Βρείτε ψηφοδέλτιο, μα ένα σωρό θα μας δώσουν, Πειρατές, Κυνηγούς, Οικολόγους, «ΟΧΙ», το Φούφουτο, αλλά ψηφίστε!!!! (Έγκυρα εννοείται, όχι χριστοπαναγίες, φάσκελα και γεννητικά όργανα...)

Διαβάστε το επίμαχο κομμάτι:
β) Μια Δυνατότητα Ανατροπής του Εκλογικού Αποτελέσματος
Το επόμενο σχήμα (πάνω γράφημα) παρουσιάζεται η περίπτωση που όλες οι αδιευκρίνιστες ψήφοι τοποθετούνταν έγκυρα σε κάποιο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, που παρόλα αυτά δεν μπαίνει στη βουλή (θυμηθείτε ότι χρειάζονται περίπου 15 εξωκοινοβουλευτικά κόμματα για να συμβεί αυτό). Σε αυτή την περίπτωση, 6 μόνο κόμματα μπαίνουν στη βουλή, καθώς δεν μπορούνε να εκμεταλλευτούνε υπέρ τους την αδιευκρίνιστη ψήφο, και τα υπόλοιπα συμμετέχουν στο «Άλλο κόμμα». Στο κάτω μέρος του σχήματος, δίνεται η αντίστοιχη βουλή που προκύπτει. Παρατηρήστε ότι το «Άλλο κόμμα» με 41,1% δεν παίρνει ούτε μία έδρα, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «μπορούν» να κυβερνήσουν με μόλις 31%, που, μάλιστα, αντιστοιχεί σε 182 έδρες!!!

Σχήμα 3: Πάνω, εκτίμηση ψήφου με την αδιευκρίνιστη ψήφο από τη δημοσκόπησης της Marc να προστίθεται, υποθετικά, στο “Άλλο κόμμα”. Κάτω, η σύνθεση της βουλής που θα προέκυπτε.

γ) Μια πιο Δύσκολη Ανατροπή του Αποτελέσματος
Στα παρακάτω γραφήματα, παρουσιάζεται το ενδεχόμενο να μπουν στη βουλή ένας σημαντικός αριθμός μικρών κομμάτων, που στην αρχικής δημοσκόπηση της Marc φαίνονται να μένουν εκτός, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου, πάνε και πάλι σε έγκυρες ψήφους σε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Τα ποσοστά που τους δίνονται είναι χονδρικώς ανάλογα με την εμφανιζόμενη δύναμή τους στις δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα είναι τυχαίο, αφού, για παράδειγμα, μοιάζει απίθανο η συνδυασμένη δύναμη ΛΑΟΣ και Χρυσής Αυγής να είναι της τάξης του 10,5% στην κοινωνία, όπως παρουσιάζεται χάριν του παραδείγματος. Η κατανομή εδρών, που προκύπτει για τη βουλή, βγάζει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να παίρνουν και πάλι 31%, όμως συνολικά μόνο 142 έδρες (θεωρώντας δεδομένο ότι θα σχηματίσουν τελικά κυβέρνηση και θα πάρουν τις +50 έδρες) και άρα να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα να μπουν στη βουλή το ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, κάνει δυνατή μια συνεργασία που θα μπορούσε να δημιουργήσει κυβερνητική πλειοψηφία, αν και αδύναμη χωρίς και τα δύο αυτά μικρότερα κόμματα!

Σχήμα 4: Πάνω, εκτίμηση ψήφου, με την αδιευκρίνιστη ψήφο από τη δημοσκόπησης της Marc να προστίθεται, υποθετικά, σε διάφορα κόμματα που οριακά ξεπερνούν το 3% και στο “Άλλο κόμμα”. Κάτω, η σύνθεση της βουλής που θα προέκυπτε.

Από το τελευταίο παράδειγμα, συνάγεται ότι η πιο πιθανή ανατροπή του αποτελέσματος βρίσκεται στην ψήφο σε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, που τελικά δεν μπαίνουν στη βουλή! Για αυτό, απαιτείται αποδυνάμωση του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας και εντελώς τυχαία τοποθέτηση της ψήφου σε άλλο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

3 σχόλια:

  1. Ειναι δολοφονοι, οποιος ψηφισει αυτους η δεν παει να τους καταψηφισει ειναι το ιδιο,,,δολοφονος, ρε οι αλητες σκεφτονται να κοψουν τα φαρμακα και την νοσοκομειακη περιθαλψη απο τον κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @alatzaz,
      αγαπητέ φίλε, και να 'ταν μόνο αυτό! Που μακροπρόθεσμο στόχο εντελώς κυνικά έχει να πεθαίνει ο κόσμος νωρίτερα κατά 7- 10 χρόνια, ώστε να "ελαφρώσει" το δημόσιο από τις συντάξεις, έρχονται, έχουν ήδη ψηφιστεί:
      -Κατάργηση 13ου-14ου μισθου ιδιωτικών υπαλ. και μείωση βασικού ώστε να προσεγγίσουμε τη Βουλγαρία.
      -50.000 απολύσεις ΔΥ μέσα στο '12.
      -Μονιμοποίηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και επιπλέον φόρος ιδιοκατήκησης.
      -Άμεση κατάσχεση κατοικιών από τις τράπεζες εντός 3 μηνών (Θα μας πάρουν τα σπίτια τα καθίκια)
      - Θα κόψουν τα προνιακά επιδόματα σε ανάπηρους, πολύτεκνους κλπ 120.000 ανθρώπους...
      Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι θα κόψουν το επίδομα από τους άνεργους αν διαθέτουν έστω κι ένα στρέμμα ελιές.
      -Περικοπή όλων των φορολογικών απαλλαγών
      - Κριτήρια εισοδηματικά στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης!!!!!!
      κλπ κλπ
      14 δις είναι αυτά, δεν είναι φυστίκια!
      Θέλουν να μας ξεκάνουν. Σε λίγο δε θα προλαβαίνει ο παπάς να μας θάβει.
      Η εμπειρία μου με τον κόσμο τις τελευταίες μέρες όμως, είναι αισιόδοξη: Καμία σχέση με τις πληρωμένες δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΙ. Είναι αποφασισμένοι να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν κάτι άλλο και να τους μαυρίσουν. Ο κόσμος ενδιαφέρεται και συζητά και προβληματίζεται και κάθεται να σε ακούσει. Απίστευτη εμπειρία!
      Ο κόσμος έχει ξυπνήσει!
      Την Κυριακή παίζονται όλα!
      Ή θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε...

      Διαγραφή
  2. Ανατολη , θα περιμενω μεχρι την κυριακη , θα αποφασισω αναλογως ,η θα μεινω η θα μεταναστευσω στην αφρικη ,προτιμω στην αγρια ζουγκλα παρα με αυτους, αν ο κοσμος τους ψηφισει δεν θελω να ειμαι ενας απο αυτον τον λαο .Κανουν γενοκτονια ανατολη που δεν εχουν κανει ουτε οι πιο βαρβαροι κατακτητες παγκοσμιως .Η γενοκτονια δεν γινεται με τα οπλα μονο ,γινεται και ειναι πιο αγρια μαλιστα με τα μετρα που εφαρμοζονται και θα εφαρμοστουν , ενα απο αυτα που ανεφερες πιο πανω ειναι η ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη ,εχει αναλογιστει κανεις οτι ενας καρκινπαθεις χρειαζεται φαρμακα με χιλιαδες ευρ για την θεραπεια ,αν του τα κοψουν ειναι σιγουρο οτι οδευει στον θανατο ,οταν μιλαμε για γενοκτονια μιλαμε για την ακριβη ενοια του ορου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή