Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Έλεος! Η βλακεία και η αμορφωσιά, έχουν τα όριά τους.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες απίστευτων χλευαστικών και κοροϊδευτικών σχολίων, μέσα από το ραδιόφωνο, τα μπλογκ που τα αναπαράγουν κλπ, μιας φράσης που ειπώθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο Σκάι..
Οι Κρήτες αισθανόμαστε προσβεβλημένοι (όχι προς το Μητσοτάκη, μας είναι αδιάφορος), αλλά γιατί όλοι αυτοί οι αστοιχείωτοι τύποι προσβάλλουν την στολή των Κρητικών.
Η φράση του Μητσοτάκη ήταν: «Εκείνη την εποχή παρουσιάστηκα (στρατιώτης),στη Σύρο και δε βρήκα ρούχα να φορέσω…τελικά βρέθηκε ένα αμπέχωνο και μια κιλότα καλοκαιρινή …» και ακολούθησε το σύστριγκλο. Τι για τάνγκα, για στρινγκ, ακούσαμε, για εσώρουχα γυναικεία που φόρεσε και δε συμμαζεύεται.
Η πιο φυσιολογική αντίδραση για κάποιον που ακούει τη φράση και δεν είναι Κρητικός, θα ήταν: «τι είναι η κιλότα βρε παιδιά;»

Για πληροφόρηση λοιπόν των φίλων της ηπειρωτικής Ελλάδας σας γράφω ότι το κάτω μέρος της καθημερινής ενδυμασίας Κρητών και νησιωτών, ήταν η βράκα. Ένας τύπος κοντού παντελονιού με πολύ ύφασμα που έκανε  πολλές πτυχώσεις (σούρες).
Κρητικοί με την παραδοσιακή ενδυμασία (βράκα)
Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η κρητική ενδυμασία «εκσυγχρονίστηκε» και η βράκα αντικαταστάθηκε με την κιλότα, πιο στενό τύπο που έχει περίπου την εικόνα του σημερινού παντελονιού ιππασίας και μπαίνει μέσα στα στιβάνια (κρητικές μπότες).
Αυτήν τη φορεσιά φορούσε και ο Ελ. Βενιζέλος κατά το κίνημα του Θερίσου το 1905.
Κρητικός σήμερα
Κρητικός χτες (1905)

Τον ίδιο τύπο πανταλονιού φορούσαν οι Γάλλοι στρατιώτες του ιππικού, τους προηγούμενους αιώνες, (από τη γαλλική λέξη: culotee=κιλότ έχει πάρει και το ένδυμα των Κρητών την ονομασία του).
Γάλλος στρατιώτης του ιππικού
Όταν εμείς λοιπόν ακούμε: κιλότα, ξέρουμε τι σημαίνει.
Για εμάς τους Κρητικούς, η θέα του τσολιά με τη φουστανέλα και τα υπόλοιπα εξαρτήματα, μας είναι εντελώς ξένη. Όμως δεν πιάσαμε ποτέ να κοροϊδέψουμε το ένδυμα της ηπειρωτικής Ελλάδας ή την ονομασία του (π.χ.: φούστα φοράνε και καλσόν, σαν τις γυναίκες! Χα,χα). Αποδεχτήκαμε την εικόνα αυτή που βλέπουμε στις φωτογραφίες, εικόνες, τηλεόραση, χωρίς σχόλια.

Για να καταλάβετε πόσο ξένη μας είναι η εικόνα του τσολιά, θα σας αναφέρω ένα περιστατικό. Φίλη νηπιαγωγός, δίδασκε σε χωριό της υπαίθρου (χωριό γνωστού Υπουργού). Στη γιορτή της 25ης Μαρτίου είχε κατασκευάσει κόκκινα φέσια από χαρτόνι και τα φόρεσε στα παιδιά για να πουν τα ποιήματά τους, στο κλίμα της εποχής.
Όταν τα παιδιά εμφανίστηκαν στους γονείς μπροστά, ακούστηκε από την αίθουσα ένα: «Ίιιιιι, έντυσε τα παιδιά, τουρκάκια!» Οι γονείς πίστευαν ότι το φέσι το φορούσαν οι Τούρκοι.
Η φίλη σταμάτησε τη γιορτή, πήγε τους γονείς και τους έδειξε τις αφίσες, τις εικόνες από το ’21 που βρισκόταν αναρτημένες στην αίθουσα και τους εξήγησε πως οι άντρες στην ηπειρωτική Ελλάδα, (πλην του Κολοκοτρώνη), φορούσαν αυτό το καπέλο στο κεφάλι τους.
Οι γονείς ζήτησαν συγνώμη, την ευχαρίστησαν που έμαθαν κάτι καινούργιο  και το θέμα έληξε.

Έτσι λοιπόν εμείς, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε, ακούγοντας κάποιον φαντάρο της εποχής να λέει ότι φόρεσε κιλότα στο στρατό, μπορούμε να υποθέσουμε πως ήταν τύπος στολής, όπως το κρητικό «παντελόνι». 
Και ιδού η απόδειξη: 
 

Ελπίζω κι εσείς την επόμενη φορά που θα χλευάσετε κάτι που θα ακούσετε, να πιάσετε πρώτα να μάθετε περί τίνος πρόκειται.
Άντε, γιατί γεμίσαμε αμαθείς και «ξύπνιους» ξερόλες σ’ αυτή τη χώρα.

5 σχόλια:

  1. Να τολμησω, μετα φοβου Θεου, να πω οτι η ενδυμασια του "τσολια" δεν ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ ελληνικη;;;
    Η Θα με βαρεσετε;;;
    Αρβανιτικη φορεσια ειναι...Οχι ελληνικη...
    Νησιωτης που ο παππους του φορουσε βρακες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @AdeGia,
    πατριωτάκι, μου έλειψες!
    Τα πήρα φίλε με όλους αυτούς τους χιουμορίστες!
    Και είναι τόσο εύκολο να υποθέσεις τι είναι, ακόμα κι αν δεν ξέρεις!
    Πρόκειται για βλάκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @μαχαιρη,
    Καλώς όρισες φίλε, μετά από καιρό.
    Χαίρομαι που είσαι θαλασσινός. Μας έπρηξαν με την ενδυμασία του τσολιά. Ακόμα και σήμερα, στα σχολειά με τα τσαρούχια και τις φουστανέλες.
    Λέω στις φίλες δασκάλες: Δείξτε στα παιδιά τη φορεσιά των παππούδων τους, κατασκευάστε και ζωγραφίστε αυτήν. Αυτά φορούσαν όταν πολεμούσαν το '21. Αυτή τη στολή βλέπουν στους χορευτικούς ομίλους και στις παρελάσεις.
    Να' ξερες πόσο ξένη-παράξενη τους φαίνεται η "αρβανίτικη" στολή.
    Και γενικώς ο κάθε τόπος να μάθει στα παιδιά και να συνεχίσει την παράδοσή του.
    Α, στο καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΚΙΛΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΠΠ ,Η ΒΡΑΚΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥΣ ,ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ . ΦΕΣΙ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΝΤΑΚΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΣ; Ή Ο ΣΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ; )ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΜΑΝΤΗΛΟ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ .Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΦΟΡΟΥΣΕ ΦΕΣΙ ,ΒΛΕΠΕ ΠΕΝΤΟΧΙΛΙΑΡΟ . ΚΑΘΕ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ,ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ. ΕΙΜΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΑΝΩ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΑ ΝΙΩΘΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΒΑΝΕΙ ΤΑ ΣΑΛΒΑΡΟΣΤΙΒΑΝΑ ΤΟΥ .ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΑΓΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΠΕΗΔΩΝ ΔΙΠΛΑ ΔΙΠΛΑ ( ΒΛΕΠΕ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΟΡΑΚΑ )ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή